Fakta om pave Frans

Her følger noen høydepunkter fra nettet etter valget av pave Frans.

Pave FransUnder dagens besøk til Santa Maria Maggiore stoppet paven for å hilse på skoleungdommer, før han tok turen innom gjestehuset hvor han bodde i dagene før konklavet for å hente personlige eiendeler og "betale regningen". På vei ut av kirken velsignet han et nygift par og en gravid kvinne.

Pater Tom Rosica, som sammen med Federico Lombardi har holdt daglige pressekonferanser i Vatikanet, bekreftet i går kveld at «den nye paven tok seg navnet Frans til ære for St. Frans av Assisi fordi han elsket de fattige» og at den nye paven skal være kjent som pave Frans, ikke pave Frans I». Dette bekreftes også i et videointervju med kardinal Timoty Dolan og av pater Lombardi i dag.

John Allens nylige artikkel samt en kort biografi av Sandro Magister, skildrer pave Frans’ personlig enkle form, og Wikipedia-siden hans utfyller disse med flere biografiske detaljer.

Catholic Culture har linker til engelske oversettelser av flere av pavens artikler. Han har tidligere kritisert prester som ikke vil døpe barn født utenfor ekteskap

Frans har skrevet flere bøker, og i 2010 skrev Sergio Rubin biografien med tittelen El Jesuita (finnes ennå ikke på engelsk). Samme mann siteres av Associated Press på at Bergoglio gjemte folk på flukt fra militærdiktaturet inne på kirkens eiendommer, og at han ved en anledning ga egne ID-papirer til en mann som lignet på ham slik at han kunne rømme fra Argentina. 

Det italienske magasinet "30 Giorni" har et intervju fra 2007 med kardinal Bergoglio.

Zenit har en del om hva han har skrevet og gjort som kardinal: brev fra 2010 til kateketer, markeringen av Rosh Hashana i 2007, forsvaret av det tradisjonelle ekteskapet mellom mann og kvinne og biskopers kall til hellighet. Bloggen Ad Majorem Dei Gloriam gjengir hans fastebudskap fra i år, samt prekenene fra palmesøndag og påskevigilien i 2008.

Her er bildet fra da han som erkebiskop i Buenos Aires knelte ned foran aidssyke og kysset deres føtter.

Pave Frans’ valgspråk som biskop var «miserando atque eligendo» (ringe og likevel valgt).

Som argentiner er Frans selvsagt glad i fotball, og en uttalt fan av det argentinske topplaget Club Atlético San Lorenzo de Almagro.