Pave Frans mottar gratulasjoner fra hele verden

Valget av pave Frans mottas med gledestårer og jubel i Latin-Amerika.

Verdens ledere har sendt sine gratulasjoner, og katolikker over hele verden feirer den første paven fra det amerikanske kontinent.

Storbritannias statsminister David Cameron twitret: «En dag av stor betydning for de 1,2 milliarder katolikkene i verden idet hans hellighet pave Frans blir oppnevnt til den 266. biskop av Roma».

USAs president Barack Obama uttalte: «På vegne av det amerikanske folk meddeler Michelle og jeg de beste ønsker til hans hellighet pave Frans idet han bestiger Sankt Peters stol og påbegynner sitt paveembete. Som en forkjemper for de fattigste og mest sårbare blant oss, formidler han budskapet om kjærlighet og barmhjertighet som har inspirert verden i mer enn 2000 år: at vi i hverandre ser Guds ansikt. Som den første pave fra det amerikanske kontinent, taler også valget av ham om styrken og livskraften i en region som i økende grad former vår verden. Side om side med millioner av latinamerikanere tar vi i de forente stater del i gleden på denne historiske dagen».

Lederne i Den europeiske union, Herman van Rompuy og Jose Manuel Barroso, ønsket den nye katolske lederen «et langt og velsignet pontifikat».

I Latin-Amerika brøt det ut tårer og jubel ved nyhetene om den første paven fra verdensdelen. Til og med i det kommunistiske Cuba kimte kirkeklokkene for å feire nyhetene.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttalte: «Jeg gir mine dyptfølte gratulasjoner til kardinal Jorge Mario Bergoglio av Buenos Aires, Argentina, som har tatt navnet pave Frans, ved hans opphøyelse til paveembetet, og til alle katolikker over hele verden ved denne meget betydningsfulle anledningen. Jeg ser frem til et fortsatt samarbeid mellom de Forente Nasjoner og Den hellige stol under hans hellighet pave Frans’ kloke lederskap. Vi vi har mange viktige målsetninger til felles – fra å fremme fred, sosial rettferdighet og menneskerettigheter, til å utrydde fattigdom og sult – alle er vesentlige ingredienser i en bærekraftig utvikling.»Han la til: «Jeg er sikker på at hans helliget vil fortsette å bygge på arven etter hans forgjenger, pave Benedikt XVI, ved å fremme en interkonfesjonell dialog.»

Kardinal Cormac Murphy-O'Connor, det tidligere overhodet for Den katolske kirke i England og Wales, sa den nye paven var et «inspirert» valg. «Han er en ydmyk, behagelig og svært intelligent og åndelig mann», fortalte han til Channel 4 news. «Jeg tror pave Frans kommer til å være en velsignelse for Den katolske kirke og for verden. Mange vil tenke at det er et overraskende valg; for meg er det et inspirert valg».Til BBC sa han: «Jeg tror han vil bringe med seg en ny stil til Den katolske kirke. Her er en mann som har opplevd noe av kjærligheten til fattige mennesker gjennom mange år, særlig i sitt eget land, men også andre steder. Hans egen enkle livsform tror jeg vil være et stort forbilde for folk.»

Erkebiskop Vincent Nichols, president for Den katolske bispekonferansen i England og Wales, uttrykte glede ved nyhetene: «På vegne av Den katolske bispekonferansen i England og Wales ønsker jeg å uttrykke min store glede ved nyheten om valget av kardinal Jorge Mario Bergoglio som den 265. etterfølgeren av Sankt Peter og den øverste hyrde for Den katolske kirke. Idet han påbegynner sin nye apostoliske tjeneste som biskop av Roma og hyrde for den universelle Kirke, kan pave Frans være forvisset om bønn og kjærlig støtte fra det katolske felleskapet i England og Wales.»

På Twitter ble pavens konto, som har ligget i dvale siden Sede Vacante ble innledet, i går kveld gjenopplivet. Meldingen lød: «HABEMUS PAPAM FRANCISCUM»!

 

Kilde: The Guardian