Syria: Ortodokse biskoper kidnappet på veien til Aleppo

nullAsiaNews – Den syrisk-ortodokse biskopen av Aleppo, Youhanna Ibrahim, og den gresk-ortodokse Metropolitten av Aleppo og Iskenderun, Boulos al-Yaziji, som er bror av den nylig valgte gresk-ortodokse patriarken av Antiokia, ble kidnappet mandag av bevæpnede menn på veien til Aleppo. Den nord-syriske byen har vært åsted for kamper mellom opprørere og regjeringsstyrker i flere måneder.

Biskop Ibrahim (til venstre på bildet), hadde hentet al-Yaziji i landsbyen Bab al-Hawa nær den tyrkiske grensen. Da de nærmet seg Aleppo, ble bilen stoppet av væpnede menn som tvang de to kristenlederne ut av bilen. Etter å ha drept sjåføren, en diakon, ble biskopene bortført.

LES OGSÅ: Syriske kristne presses av islamister

Identiteten til kidnapperne er ennå ikke kjent. Syrisk statlig TV anklager "bevæpnede terroristgrupper" for å stå bak kidnappingen av biskopene, som utførte "humanitært arbeid på landsbygda utenfor Aleppo". Abdulahad Steifo fra den syriske nasjonalkoalisjonen sier at de to ble kidnappet på veien nær Kafr Dael, etter å ha passert den opprørskontrollerte landsbyen Bab al-Hawa, men fremhever at "alle muligheter er åpne" vedrørende kidnappernes tilhørighet.

I et intervju med Reuters i september i fjor sa biskop Youhanna Ibrahim at hundrevis av kristne familier hadde flyktet fra Aleppo grunnet sammenstøtene mellom opprørs- og regjeringsstyrker.

– Kristne har blitt angrepet og kidnappet på grusomme måter, og deres familier har måttet betale store pengesummer for løslatelse, sa Ibrahim.

Aleppo er Syrias største by og landets finanssentrum. Kristne utgjør rundt 10% av befolkningen, majoriteten er sunnimuslimsk. Den syriske hæren kontrollerer deler av byen, mens opprørerne kontrollerer andre.

Den Damaskus-baserte patriark av Antiokia for gresk-melkittene, Gregorios III Laham, sa nylig at "hele Syria har blitt en slagmark", og appellerte til verdenssamfunnet om å gripe inn i konflikten hvor "lidelsen ikke kjenner noen grenser".

**OPPDATERT**

Ifølge en appell fra det syrisk-ortodokse erkebispedømmet av Aleppo, hadde al-Yaziji forhandlet om løslatelsen av to kidnappede prester. Disse to har vært kidnappet av islamister siden februar.

Her følger hele appellen på engelsk.

Dear Friends around the world


I am sorry to inform you that Bishop Yohanna Ibrahim of the Syrian Orthodox Archdiocese of Aleppo was kidnapped this afternoon on his way back to Aleppo from the Turkish borders. He went there to bring back with him Bishop Boulos Yazaji of the Greek Orthodox of Aleppo. The news which we have recieved is that an armed group  stopped the car and kidnapped the two bishops while the driver was killed. We are working and doing our best for the release of the two Bishops and return safely. So far we are unable to connect with them or with their kidnappers.


Please circulate this message as wider as you can. We need pressures of all churches in the world and embassies around the world for their release. The Bishop was doing a humanitarian mission to release two priests who were kidnapped months ago.


Please do your best in this critical issue and also we need the prayers of all faithful around the world for their safety.


written by Mr. Razek Siriani

Director of Ecumenical Relations & Relief Office