Biskop i husarrest bruker sosiale medier for å kommunisere

Den fengslede biskop Ma Daqin (45) av Shanghai tydde til sosiale medier for å lede an i bønn med de troende, da kinesiske katolikker feiret festen for Vår frue av Sheshan den 24. mai. 

Daqin er anerkjent av Vatikanet som den rettmessige biskopen av Shanghai. Biskopen har vært under husarrest på ukjent sted i Shanghai, etter at han på ordinasjonsdagen til koadjutor-biskop av Shanghai i juli 2012 trakk seg fra den regimetro kinesiske patriotiske katolske forening, CPCA. Kirken i Kina er som kjent splittet mellom en undergrunnskirke lojal mot Den hellige stol, og den "offisielle" kirken som kontrolleres av myndighetene gjennom nettopp CPCA.

På tross av at han befinner seg i husarrest, kommuniserer biskopen fremdeles gjennom sosiale medier som mikrobloggnettstedet Weibo, hvor han blant annet oppfordrer katolikker til bønn, spesielt for kirkens enhet. 

LES OGSÅ: Kina: Tar bispetittel fra vatikanlojal biskop

Pave Benedikt XVI etablerte en egen bønnedag for Kirken i Kina den 24. mai, en dag som sammenfaller med den årlige valfarten til den marianske helligdommen av Sheshan, utenfor Shanghai.

Pave Frans avsluttet sin messe i Domus Sanctae Marthae fredag med å oppfordre til bønn for Kirken i Kina. Messen — feiret sammen med erkebiskop Savio Hon Tai-Fai, den kinesiskfødte sekretæren i Kongregasjonen for Folkenes Evangelisering — ble avsluttet med en kinesisk Mariahymne.