Biskop emeritus Jóhannes Gijsen er død

nullMangeårig biskop av Reykjavík, H.E. Jóhannes Gijsen, døde mandag 24. juni, høytiden for Johannes Døperen.

Biskop Gijsen ble født 7. oktober 1932 i Offelt i Holland. Han studerte til prest i Holland og virket etter prestevielsen som kapellan i en stor menighet. Siden studerte han historie og teologi med vekt på kirkehistorie og underviste samtidig på bispedømmet Roermonds presteseminar.

Han forberedte seg til en professorstilling i Tyskland da pave Paul VI utnevnte ham til biskop av Roermond. Han utøvde embedet som biskop der 1972–1993. Etter å ha blitt frisk etter en sykdomsperiode  ble han av pave Johannes Paul II den 13. oktober 1995 utnevnt til apostolisk administrator av bispedømmet Reykjavík, som omfatter hele Island. Den 24. mai 1996 ble han utnevnt til biskop av Reykjavík, og innehadde embedet til 30. oktober 2007. De siste årene har biskop Gijsen bodd i Sittard i Holland, hvor han døde etter en tids alvorlig sykdom.

Biskop Emeritus Jóhannes Gijsens begravelsesmesse feires lørdag 29. juni, høytiden for apostlene Peter og Paulus, klokken 10.30 i domkirken i Roermond, Holland. Søndag 30. juni feires det takkemesse for Islands emeriterte biskop klokken 10.30 og klokken 18 i Kristus Konge-katedralen i Reykjavík .

R.I.P.

Melding fra bispedømmet Reykjavík

av Heidi Øyma publisert 26.06.2013, sist endret 26.06.2013 - 21:25