Brasil: Biskoper støtter protestene

Fordømmer volden, støtter protestene

Den brasilianske bispekonferansen gir i en uttalelse støtte til den siste tids landsomfattende protester. Det som startet som en spontan protest mot økte kollektivpriser, har utviklet seg til en storstilt men uorganisert protestbevegelse mot korrupsjon og de høye kostnadene forbundet med fotball-VM 2014.

Uttalelsen fra bispekonferansen "erklærer sin solidaritet og støtte til disse demonstrasjonene, så lenge de er fredlige, som har fått personer i alle aldre, spesielt de unge, til å gå ut i gatene".

– Disse demonstrasjonene viser oss at det ikke er mulig å leve i et land med slike ulikheter, heter det i dokumentet.

Med Verdensungdomsdagene (VUD) like om hjørnet har mange uttrykt bekymring for sikkerheten til de rundt to millioner ungdommene som inntar Rio 23-28. juli. Erklæringen fra biskopene nevner ikke VUD spesifikt, men under en pressekonferanse påpekte presidenten i bispekonferansen at det er myndighetenes ansvar å garantere for pilegrimenes sikkerhet.

Erkebiskopen av Rio de Janeiro, Orani Joao Tempesta, gikk imidlertid ut i Vatikanradioen fredag og beroliget de som nå gjør seg klar til å reise, med å si at etterretningstjenesten har garantert for sikkerheten for Verdensungdomsdagene. Kommandøren for Vatikanets gendarmerikorps, Domenico Giani, gjør det samme:

– Jeg tror ikke det kommer til å bli noen sikkerhetsproblemer, verken for paven eller de som skal delta, siden vi studerer alt ned til den minste detalj, forsikrer han.