Den polske kardinal Nagy (91) død

nullWarszawa, 5.6.2013 (KI/KAP) – Den polske kardinal Stanislaw Nagy SCJ, en nær venn av den salige pave Johannes Paul II (1978-2005), døde onsdag den 5. juni i Kraków i en alder av 91 år.

På grunn av sine teologiske fortjenester ble den mangeårige professoren ved Det katolske universitetet i Lublin (KUL) kreert til kardinal i 2003 i en alder av 82 år. Nagy og Karol Wojtyla, den senere paven, arbeidet sammen på KUL, den største og betydeligste katolske høyskolen i Polen. Kardinalen skrev flere bøker om Johannes Paul II.

Nagy ble født den 30. september 1921 nær Katowice i Schlesien som sønn av en polsk mor og en ungarsk far. Allerede som 16-åring trådte han inn i kongregasjonen dehonianerne (Congregatio Sacerdotum a Sacro Corde Iesu SCI/SCJ), og i 1945 ble han presteviet. Fra 1952 ledet han presteseminaret i Tarnów i det sørlige Polen. I 1979 ble han professor i fundamentalteologi og økumenikk ved KUL.

Den ansette teologen deltok på bispesynodene i Roma i 1985 og 1991. Fra 1986 til 1996 tilhørte han den pavelige internasjonale Teologkommisjonen. I tillegg representerte han Vatikanet i flere år i den katolsk-lutherske dialogkommisjonen.

Etter Nagys død har kardinalkollegiet 204 medlemmer. Av dem er 112 under åtti år og har dermed stemmerett ved et eventuelt pavevalg.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)