Pakistan: Kristne og muslimer fordømmer "feigt" kirkeangrep

nullPeshawar (Asianews) - Kristne er fremdeles i sjokk etter gårsdagens massakre i Peshawar, der 100 mennesker ble drept og over 130 skadet da to selvmordsbombere sprengte seg i luften utenfor en anglikansk kirke.

Religiøse ledere - katolske, protestantiske, muslimske - har vært samstemmige i sin fordømmelse. De ber for ofrene og deres familier. En uttalelse fra den katolske bispekonferansen, signert erkebiskopen av Karachi, Joseph Coutts, "fordømmer på det sterkeste angrepet mot uskyldige menn, kvinner og barn". I byer over hele landet ble det søndag holdt demonstrasjoner i protest mot selvmordsangrepet. Den islamistiske gruppen Jandullah har tatt på seg ansvaret for ugjerningen, en gruppe kjent for sine tidligere angrep mot sjia-minoriteten, og drapet på ni utenlandske klatrere i Himalaya i juni.

Det var søndag morgen, etter gudstjenesten, at to selvmordsbombere sprengte seg i lufta utenfor den anglikanske Allehelgenskirken i Peshawar, hovedstaden i den nordlige provinsen Khyber Pakhtunkhwa. Det historiske kirkebygget fra 1883 er inspirert av områdets moskeer, vendt mot Mekka - og et ikonisk bygg gjennom sitt forsøk på å fremme fred, harmoni og sameksistens mellom den muslimske majoriteten og kristne minoriteten. På tidspunktet for angrepet, som ble begunstiget av dårlige sikkerhetstiltak av myndighetene - på tross av at området befinner seg i den såkalte "røde sonen" - befant det seg over 600 mennesker utenfor kirken.

I uttalelsen fra de katolske biskopene beskrives angrepet som "skammelig og feigt", og kirkelederne uttrykker sin sorg over "tapet av så mange liv", samt solidaritet med familiene. Erkebiskop Coutts annonserer også at alle landets kristne utdanningsinstitusjoner holdes stengt den 23.-25. september - som "tegn på sorg og protest". Coutts ber også om spesiell forbønn for "de som har lidd martyrdøden og alle skadde", og ber kristne om å "forholde seg rolige og unngå voldelige motsvar". Biskopene ber til slutt myndighetene om å "ta alle nødvendige forholdsregler" for å fange gjerningsmennene, samt gjennomføre umiddelbare tiltak for "beskyttelsen av religiøse minoriteters gudshus", mot angrep som har nådd "alarmerende dimensjoner".

Også andre kristne og muslimske ledere uttrykker sin medfølelse. Biskopen av Islamabad/Rawalpindi, msgr. Rufin Anthony, kaller angrepet en "grusom hendelse" for et land "hjemsøkt av terrorisme". Minoriteter "lever i usikkerhet grunnet myndighetenes politikk", sier Anthony, som ber kristne om å "protestere med fredlige midler" - i en tid hvor "maksimal enhet" er nødvendig.

Formannen i Ulema-rådet, Maulana Tahir Ashrafi, uttrykker "nærhet til våre kristne brødre og søstre". Ashrafi kaller det "skammelig at myndighetene ikke evner å beskytte minoriteter", en rettighet som garanteres i landets konstitusjon. "Vi ber om at minoriteter beskyttes", avslutter den muslimske lederen. Den katolske presten Chand Gill, hvis menighet ligger nær åstedet, beskriver de "fortvilte" scenene som utspant seg søndag: "Bølgen av vold og terror er ustoppelig".

Med en befolkning på over 180 millioner (97% muslimer), er Pakistan det sjette mest folkerike landet i verden, og nest største muslimske land etter Indonesia. I underkant av 80% er sunnimuslimer, og 20% sjiamuslimer. Hinduer teller rundt 1.85%, kristne 1.6% og sikher 0.04%. Vold mot etniske og religiøse minoriteter er ikke uvanlig, og spesielt kristne er et yndet mål for islamske fundamentalister. Tallrike hendelser inkluderer koordinerte angrep i Gojra i 2009, og Joseph Colony i Lahore i mars. I tillegg rammes en rekke uskyldige enkeltpersoner av landets blasfemilovgivning, deriblant den kristne 13-åringen Rimsa Masih.