522 martyrer fra Den spanske borgerkrig saligkåres i Tarragona

nullMadrid, 11.10.2013 (KI/KAP) – I Tarragona i Catalonia i Spania finner det søndag den 13. oktober sted en massesaligkåring, den største i Kirkens historie, da 522 salige martyrer, biskoper, prester, ordenssøstre og brødre, legmenn og kvinner saligkåres etter å ha lidd martyrdøden for sin tros skyld i forfølgelsene under Den spanske borgerkrig (1936-39).

Pave Frans blir i Tarragona representert av den italienske kuriekardinalen Angelo Amato, prefekt for Helligkåringskongregasjonen. Til sammen 104 biskoper, blant dem 8 kardinaler, 1 386 prester og 25 000 troende er ventet, og også tallrike regjeringsrepresentanter har kunngjort at de vil være til stede.

515 av martyrene var spanjoler, mens de øvrige ofrene stammet fra Frankrike, Cuba, Columbia, Portugal og Filippinene. De fleste prestene og ordensfolkene ble myrdet av soldater og tilhengere av Den spanske republikk, ettersom Kirken under borgerkrigen offisielt støttet general Francisco Franco og derfor var forhatt av de venstreorienterte republikanerne.

Allerede i mars 2001 saligkåret den salige pave Johannes Paul II (1978-2005) 233 spanske martyrer som var drept under borgerkrigen, mens det i pave Benedikt XVIs pontifikat i oktober 2007 ble saligkåret ytterligere 498 spanske martyrer. Totalt har pavene Johannes Paul II, Benedikt XVI og Frans mellom 1987 og 2013 saligkåret 1 523 martyrer fra Den spanske borgerkrig. Av disse er 9 biskoper, 186 sekularprester (inkludert diakoner og seminarister), 1 102 ordensbrødre (prester, klerikere og legbrødre), 166 ordenssøstre, 33 legmenn og 27 legkvinner. Av de 1 523 var 1 500 født i Spania, åtte i Colombia, seks i Frankrike, to på Cuba, to i Mexico, to i Uruguay, en i Argentina, en på Filippinene og en i Portugal. Pave Johannes Paul II har helligkåret i alt elleve av de 1 523 martyrene.

nullI kanonisk språkbruk finnes det ikke noen «martyrer fra borgerkriger». Kristne martyrer er de som har blitt drept på grunn av sin troskap til sin religiøse tro, og offisielt kalles de spanske martyrene Mártires del siglo XX en España («Martyrer fra det tyvende århundre i Spania»).

Flere bevegelser og foreninger av Franco-ofre kritiserer den planlagte saligkåringen. De sier at Kirken bare minnes «sine ofre», mens de med argumentet om ikke å ville åpne noen sår, ikke vil hjelpe offerforbundene med å lete etter massegravene med forsvunne Franco-motstandere. Spanske medier meldte fredag at offerplattformen «Sannhetskommisjon» i et brev har bedt pave Frans om å avlyse saligkåringen. I stedet ber de ham om i Kirkens navn å be spanjolene om tilgivelse for at Kirken støttet militærkuppet mot Den spanske republikk og det påfølgende diktaturet, som for tusenvis av spanjoler betydde døden.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)