Fire nye helgendekreter

nullVatikanet, 31.10.2013 (KI/VIS) – Torsdag den 31. oktober 2013, under en privat audiens med kardinal Angelo Amato SDB, prefekt for Hellig­kårings­kongrega­sjonen, ga pave Frans kongrega­sjonen autorisasjon til å promulgere følgende fire dekreter:

Ett dekret anerkjenner at en Guds tjener døde som martyr, in odium fidei («av hat til troen»), noe som kan bety en snarlig salig­kåring. Det gjelder:

  • Guds tjener Anton Durcovivi, biskop av Iaşi; født den 17. mai 1888 i Altenburg, Horn (Østerrike) og død in odium fidei den 21. desember 1951 i Sighetu Marmaţiei, Maramureş (Romania). Se bildet til høyre.

Tre dekreter anerkjenner kandidatenes heroiske dyder, noe som gir dem tittelen Ærverdige (Venerabilis). Det gjelder:

  • Guds tjenerinne Honora «Nano» Nagle (ordensnavn: Maria av St. Johannes av Gud), grunnlegger av «Unionen av Presentasjonssøstre av den salige Jomfru Maria»; født i 1718 i Ballygriffin, Cork (Irland) og død den 26. april 1784 i Cork (Irland).
  • Guds tjenerinne Celestina Bottego, grunnlegger av «De xaverianske misjonssøstrene, Marias selskap»; født den 20. desember 1895 i Glendale, Ohio (USA) og død den 20. august 1980 i Parma (Italia).
  • Guds tjenerinne Olga Gugelmo (ordensnavn: Olga av Guds Mor), ordenssøster i kongregasjonen av Kirkens døtre; født den 10. mai 1910 i Pojana Maggiore, Vicenza (Italia) og død den 11. april 1980 i Mestre, Venezia (Italia).

Vatican Information Service / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)