Libanon/Syria: Hevder å forhandle om kidnappede biskoper; massakre i kristen landsby

null
Youhanna Ibrahim og Boulos al-Yazigi

Sjefen for Libanons etterretningstjeneste, general Abbas Ibrahim, hevder han er i «indirekte kontakt» med gruppen som i april bortførte to syriske erkebiskoper.

Dette melder libanesiske Daily Star.

Det var den 22. april i år at den syrisk-ortodokse biskopen av Aleppo, Youhanna Ibrahim, og den gresk-ortodokse Metropolitten av Aleppo og Iskenderun, Boulos al-Yazigi, ble bortført nær den tyrkiske grensen av en ukjent opprørsgruppe.

Komplisert sak. Ibrahim var delaktig i forhandlingene som nylig fikk løslatt ni libanesiske sjia-pilegrimer som ble holdt fanget av opprørsgrupper i 17 måneder. Ifølge etterretningssjefen er imidlertid situasjonen til de to biskopene ekstra komplisert, da kidnappernes identitet ikke er kjent.

Ibrahim forteller at han for en måned siden kom i kontakt med en anonym kilde som kunne avsløre hvor biskopene befinner seg.

– Vi er nå i indirekte kontakt med kidnapperne, en betydningsfull utvikling som vi skal bruke som startpunkt for å oppnå det ønskede resultat, sier Ibrahim til Daily Star. 

Bortføringssaken har med tiden blitt en internasjonal affære med mange aktører, og den innflytelsesrike emiren av Qatar lovet i forrige uke, i samtaler med den maronittiske patriarken Bechara Boutros Rai og general Abbas Ibrahim, å gjøre sitt ytterste for løslatelsen av de to biskopene.

Massakre i kristen landsby. Torsdag melder Fides at det har blitt avdekket en massegrav i den kristne byen Sadad. Stedet ble tatt av militante islamister den 21. oktober, men den syriske regjeringshæren gjenvant nylig kontroll over byen. 45 sivile, inkludert kvinner og barn, skal være funnet i massegraven. Den syrisk-ortodokse metropolitten av Homs og Hama, Selwanos Boutros Alnemeh, kaller islamistenes herjinger i Sadad for «den alvorligste og største massakren av kristne i Syria i løpet av de siste to og et halvt år».