Romero saligkåres «om noen måneder»

Erkebiskop Romero skutt ved alteretVatikanet, 4.2.2015 (KI/KAP) - Erkebiskop Oscar Arnolfo Romero, som ble myrdet ved alteret den 24. mars 1980, kommer til å bli saligkåret i San Salvador, hvor han var erkebiskop. En nøyaktig dato er ennå ikke fastsatt, men det kommer til å skje «ganske snart, om noen måneder», erklærte postulatoren for saligkåringssaken, erkebiskop Vincenzo Paglia, for journalister i Vatikanet i dag. Paglia innrømmet at det hadde vært mye motstand mot en slik kirkelig æresbevisning fra dem som klandret erkebiskopen for politisk ensidighet og en alt for stor nærhet til frigjøringsteologien. Prosessen ble blokkert flere ganger, men den ble frigitt den 20. desember 2012 av pave Benedikt XVI (2005-13), bare noen måner før han abdiserte, forteller Paglia. Den 3. februar 2015 anerkjente Vatikanet offisielt Romeros martyrium.

Benedikt XVI sa allerede ved sitt besøk i Brasil i 2007 at for ham var «Romero en salig», forteller Paglia, som er president for Det pavelige familierådet. Blant de skarpeste kritikerne av en saligkåring for den salvadoranske erkebiskopen var den kolombianske kuriekardinalen Alfonso Lopez Trujillo (1935-2008), skrev den romerske historikeren Andrea Riccardi, grunnlegger av det katolske fellesskapet Sant’Egidio, som også Paglia tilhører, onsdag i avisen Corriere della Sera.

Romero er en «martyr for Andre Vatikankonsils kirke», sa Paglia ved pressekonferansen onsdag. Han ble drept under en eukaristifeiring fordi han tok konsilets budskap om en fattig kirke for de fattige alvorlig og levde etter dette perspektivet. Derfor er det betegnende at saligkåringen nå vil skje under den første latinamerikanske paven, som gir nettopp dette mottoet en sentral betydning. Faktisk ba allerede den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005) ved Romeros grav under sitt besøk i El Salvador i 1983. Han ønsket også å minnes Romero i feiringen av de nye martyrene under Jubileumsåret 2000, ved å ta med hans navn i avslutningsbønnen, selv om det ikke sto i den forberedte teksten.

Romero tilhører dermed en rekke moderne martyrer som Kirken allerede har saligkåret og til og med allerede helligkåret, understreket Paglia. Han står i en rekke med den hellige p. Maximilian Kolbe (1894-1941), som ble myrdet i Auschwitz, eller den salige katolske presten Giuseppe Puglisi (1937-93) som ble skutt av mafiaen på Sicilia. Han nevnte også to andre helgener som ble myrdet ved alteret, nemlig de hellige Stanislas av Kraków (ca 1030-79) og Thomas Becket av Canterbury (1118-70).

Anerkjennelsen av Romero som martyr åpner ifølge Paglias mening også veien for flere saligkåringer av latinamerikanske geistlige. For få måneder siden ble det åpnet en prosess for p. Rutilio Grande, en venn av Romero som ble myrdet i 1977, også i El Salvador.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)