Mor Teresa helligkåres trolig i 2016

Paris, 20.5.2015 (KI/KAP/KNA) – Den salige Mor Teresa av Calcutta (1910–97) kan bli helligkåret sommeren 2016. Det franske nyhetsmagasinet Nouvel Observateur opplyser at presidenten for Det pavelige rådet for nyevangelisering, erkebiskop Rino Fisichella ved et møte med de ansvarlige i byen Roma erklærte at helligkåringen kan finne sted den 4. september innenfor rammene av det Barmhjertighetens år som pave Frans har utropt.

Vatikanets talsmann, p. Federico Lombardi SJ, sier at dette er en ren «arbeidshypotese». Det er alt for tidlig å snakke om en dato, for det nødvendige dekretet som anerkjenner et nytt mirakel på den salige Mor Teresas forbønn, er ennå ikke offentliggjort, og prosessen er «fortsatt i gang». Det offisielle programmet for Jubelåret har også et «Minne for den salige Mor Teresa av Calcutta».

Ordensgrunnleggeren og vinneren av Nobels Fredspris for 1979 er kjent over hele verden som «De fattiges mor». Som albaner med det borgerlige navnet Agnes Gonxha Bojaxhiu ble hun født i 1910 i Skopje i dagens Makedonia. Som attenåring trådte hun inn i en misjonsorden, som sendte henne som lærerinne til Calcutta. I 1948 flyttet hun til et av de verste slumkvarterene i Calcutta for å dele de fattiges liv. Allerede et år senere kunne hun sammen med unge indiske jenter grunnlegge sin egen orden: «Nestekjærlighetens Misjonærer» (Congregatio Sororum Missionarium Caritatis – MC). Hennes hjem for hittebarn og for døende fattige gjorde henne berømt langt utenfor India.

Mor Teresa døde i 1997 i Calcutta, 87 år gammel. Allerede seks år senere, i 2003, ble hun saligkåret av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005).

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)