Pave Frans: Dante Alighieri er «en av de mest lysende skikkelser i hele menneskeheten»

Pave Frans beskrev Dante som «en av de mest lysende skikkelser i hele menneskeheten» da det italienske senatet mandag markerte 750-årsjubileet for middelalderpoetens fødsel.

I Italia markeres jubileet med en rekke utstillinger, konserter og andre kulturelle arrangementer de neste seks år, helt frem til 2021, 700-årsjubileet for Dantes død.

Pavens budskap ble opplest av Vatikanets "kulturminister", kardinal Gianfranco Ravasi, skriver nyhetsbyrået Ansa. Forfatteren av Den guddommelige komedie «har fremdeles mye å fortelle og tilføre alle dem som er villig til å følge den sanne kunnskaps vei, oppdagelsen av selvet og verden», skriver paven, og hyller Dante for å fremme «muligheten for forløsning og befrielse» for menneskeheten gjennom Guds fornyende kjærlighet.

Tilstede under markeringen i senatet var også den italienske skuespilleren Roberto Benigni, som fikk stående applaus etter å ha fremført sang XXIII fra Paradiset. Den guddommelige komedie er «et mirakel, et verk hvis skjønnhet tar pusten fra en», sa den Oscarbelønnede skuespilleren.

Florentineren Dante Alighieri skrev verket i perioden 1308 og frem til sin død i 1321.