Vatikanet: Klart for nye salige og ærverdige

17 martyrer fra LaosVatikanet, 7. juni 2015 (KI/KAP/VIS) – Fredag den 5. juni 2015 mottok pave Frans Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Angelo Amato SDB, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere åtte nye dekreter for i alt 47 personer, som ble offentliggjort den 6. juni:

Det er godkjent to mirakler på forbønn av to ærverdige, noe som åpner veien for snarlige saligkåringer. Det gjelder:

  • Den ærverdige Frans av Paola Victor (pt: Francisco de Paula), brasiliansk sekularprest, født den 12. april 1827 i Campanha i Brasil og død den 23. september 1905 i Três Pontas i Brasil, ærverdig den 10. mai 2012.
  • Den ærverdige Louise Szczęsna (pl: Ludwika) (ordensnavn Klara), polsk medgrunnlegger av kongregasjonen Sercanki eller «Tjenerinner av Jesu hellige Hjerte» (Zgromadzenie Służebnic Najświętszego Serca Jezusowego – SŁ.N.S.J) (Congregatio Servulae Sacratissimi Cordis Iesu – SSCJ); født den 18. juli 1863 i Cieszki i dagens Polen og død den 7. februar 1916 i Kraków i dagens Polen, ærverdig den 20. desember 2012.

I tillegg gjelder to dekreter en anerkjennelse av martyriet til to grupper på i alt 41 personer som ble drept «av hat til troen» (in odium fidei), noe som gir dem tittelen Venerabilis («ærverdige») og kan lede til snarlig saligkåring. Dette gjelder:

  • Den ærverdige Martin Tarrés Paigpelat (kat: Martí; sp: Martín) (ordensnavn Federico da Berga) og 25 ledsagere, prester og legbrødre OFMCap; drept av hat til troen i 1936 under Den spanske borgerkrig.
  • Den ærverdige Josef Thao Tiên, sekularprest, og fjorten ledsagere, hvorav ti prester MEP og OMI, og fire legmenn, drept av hat til troen mellom 1954 og 1970 i Laos (På bildet er det sytten martyrer, inkludert de to som fikk sitt martyrium anerkjent for en måned siden).

I tillegg har fire personer fått sine «heroiske dyder» anerkjent og blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

  • Guds tjener Antonius Celona (it: Antonio), italiensk sekularprest og grunnlegger av kongregasjonen «Reparerende tjenerinner av Jesu Hellige Hjerte (Suore Ancelle Riparatrici del Sacro Cuore di Gesù – AR); født den 13. april 1873 i Ganzirri i Italia og død den 15. oktober 1952 samme sted.
  • Guds tjener Ottorino Zanon, italiensk prest og grunnlegger av kongregasjonen «Selskapet av St Cajetan (Pia Società di San Gaetano – PSSG) (Societas Sancti Caietani), født den 9. august 1915 i Anconetta i Italia og død den 14. september 1972 i Brescia i Italia.
  • Guds tjener Marcellus Labor (it: Marcello), italiensk sekularprest, født den 8. juli 1890 i Trieste i Italia og død den 29. september 1954 samme sted.
  • Guds tjenerinne Rakel Lalia (it: Rachele) (ordensnavn: Maria Antonia del Sacro Cuore di Gesù), italiensk grunnlegger av kongregasjonen «Dominikanske Misjonssøstre av St Sixtus» (Suore Domenicane Missionarie di San Sisto – OP), født den 20. mai 1839 i Misilmeri i Italia og død den 9. april 1914 i Ceglie Messapica i Italia.

Kathpress / Vatican Information Service / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)