Vatikanet: Paven anerkjenner syrisk-katolsk biskop som martyr

nullVatikanet, 8. august 2015 (KI/KAP/VIS) – Om formiddagen lørdag den 8. august 2015 mottok pave Frans Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Angelo Amato SDB, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere ett nytt dekret:

Dekreter anerkjenner martyriet til én Guds tjener som ble drept «av hat til troen» (in odium fidei), noe som gir ham tittelen Venerabilis («ærverdig») og kan lede til en snarlig saligkåring. Dette gjelder:

Den ærverdige Flavian Mikael Melki (Flaby'anūs Mykh'ayl Melkī) (Malké), født som Jakob (Ya'qūb), fra «Brorskapet av St Efrem», biskop av Djézireh (Gazarta) for syrerne, født i 1858 i Kalaat Mara i Det osmanske imperiet (dagens Tyrkia) og drept av hat til troen i Djézireh i Det osmanske imperiet den 29. august 1915.

Jakob Melki ble født i 1858 i Kalaat Mara i dagens Tyrkia i en syrisk-ortodoks familie. I 1868 trådte han inn i klosteret Saffron, hvor han studerte syrisk, arabisk og tyrkisk i tillegg til teologi. Han ble vigslet til diakon i 1878. Men han hadde katolske tilbøyeligheter og sluttet seg senere til det syrisk-katolske klosteret Charafe. Han ble presteviet i Aleppo i Syria den 13. mai 1883 og virket i flere landsbyer i Tur Abdin. Hans kirke og hus ble plyndret og brent under massakren i 1895, som også førte til at mange i hans sogn ble drept, inkludert hans mor.

Han ble i 1897 vigslet til korbiskop og utnevnt til visebiskop av Mardin og Gazarta. I de syriske kirkene er korbiskop en rang lavere enn biskop. Den 19. januar 1913 ble han konsekrert til biskop i Beirut sammen med den fremtidige patriark Gabriel Tappuni.

Sommeren 1915, da det assyriske folkemordet var på sitt høyeste i den landsens regionen Tur Abdin, var biskop Melki i Azakh, men vendte tilbake til Gazarta da han hørte om den nært forestående massakren mot de kristne der, Han nektet å flykte til tross for at han ble rådet til det av lokale muslimske ledere. Han ble arrestert av osmanske myndigheter den 28. august 1915, sammen med byens kaldeiske biskop, Philippe-Jacques Abraham. Ifølge muslimske øyenvitner fikk de dagen etter valget mellom døden og konversjon til islam, og da de nektet, ble Jacques Abraham straks skutt og drept. Biskop Melki ble slått til han mistet bevisstheten, og deretter ble han halshogd.

Kathpress / Vatican Information Service / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)