Vandalisme i gravkirken til den nye hellige Junipero Serra

nullWashington, 29.9.2015 (KI/KAP) – Få dager etter at pave Frans onsdag den 23. september helligkåret den spanske Amerikamisjonæren Junipero Serra (1713-84) har hans gravkirke blitt utsatt for vandalisme. Natt til søndag veltet ukjente gjerningsmenn en statue av den hellige på gårdsplassen til kirken San Carlos Borromeo i Carmel-by-the-Sea i California og smurte den inn med grønn og hvit maling. Ifølge politiet ble også andre statuer og gravsteiner i Mission Carmel også skadet, men utelukkende dem som tilhørte europeiske innvandrere. Gravene til indianere («Native Americans») ble ikke rørt, noe som gjør at saken klassifiseres som hatkriminalitet.

I misjonskirken var det søndag planlagt en messe til ære for Serra. Via facebook oppfordret klosterkommuniteten frivillige til å bidra i rengjøringsarbeidet, og de understreket at «fred og tjeneste» er den eneste veien til å lege sår. Messen ble holdt som planlagt.

Paven helligkåret på onsdag misjonæren fra Mallorca i Washington DC. I messen roste paven ham som en forbilledlig misjonær og forsvarer av de innfødtes rettigheter. Men det har også vært noen protester mot å skrive Serra inn i Den katolske kirkes helgenfortegnelse. Misjonen San Borromeo ble fra 1770 hovedkvarter for fransiskanerne under Serras ledelse i deres arbeid med å utbre kristendommen i California. Den nye helgenen er gravlagt i denne kirken.

Noen kritikere kaller det blasfemi å ville forvandle en morder til en helgen. De hevder: «Bare Gud vet hvor mange indianere Serra personlig drepte, men det var hundrevis, om ikke tusenvis. Han fikk menn garrotert, hengt, skutt, fengslet og pisket. De indianske kvinnene ble behandlet nesten like grusomt – de ble voldtatt, gjort til slaver og misbrukt».

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)