Vatikanet: Klart for nye salige og ærverdige

Den ærverdige Valentin Palencia MarquinaVatikanet, 30. september 2015 (KI/VIS) – Onsdag den 30. september 2015 mottok pave Frans Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Angelo Amato SDB, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere åtte nye dekreter for i alt tolv personer:

Et dekret gjelder anerkjennelsen av martyriet til en gruppe på fem personer som ble drept «av hat til troen» (in odium fidei), noe som gir dem tittelen Venerabilis («ærverdige») og kan lede til snarlig saligkåring. Dette gjelder:

  • Den ærverdige Valentin Palencia Marquina (1871-1937), prest fra erkebispedømmet Burgos og fire ledsagere, drept av hat til troen den 15. januar 1937 nær Suances i Cantabria under Den spanske borgerkrig.

I tillegg har syv personer fått sine «heroiske dyder» anerkjent og blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

  • Guds tjener Johannes Folci (it: Giovanni), italiensk sekularprest i bispedømmet Como og grunnlegger av Opera del Divin Prigioniero; født den 24. februar 1890 i Cagno i Como i Italia og død den 31. mars 1963 i Valle di Colorina i Sondrio i Italia.
  • Guds tjener Franciszek Blachnicki, polsk sekularprest fra bispedømmet Katowice; født den 24. mars 1921 i Rybnik i Polen og død den 27. februar 1987 i Carlsberg i Bad Dürkheim i Tyskland.
  • Guds tjener Josef Rivera Ramírez (sp: José), spansk sekularprest fra erkebispedømmet Toledo; født den 17. desember 1925 i Toledo i Spania og død samme sted den 25. mars 1991.
  • Guds tjener Manuel Martín del Campo, meksikansk sekularprest fra erkebispedømmet Xalapa; født den 14. desember 1917 i Lagos de Moreno i Jalisco i Mexico og død den 13. august 1996 i Xalapa i Veracruz i Mexico.
  • Guds tjener Antonius Filomenus Maria Losito (it: Antonio Filomeno), italiensk prest i kongregasjonen redemptoristene (Congregatio Sanctissimi Redemptoris – CSsR); født den 16. desember 1838 i Canosa di Puglia i Bari i Italia og døde den 18. juli 1917 i Pagani i Salerno i Italia.
  • Guds tjenerinne Hersilia Penelope Frey (it: Ersilia) (ordensnavn: Maria Giuseppa Benedetta), italiensk ordenssøster i cistercienserordenen (Ordo Cisterciensis – OCist); født den 6. mars 1836 i Roma i Italia og død den 10. mai 1913 i Viterbo i Italia.
  • Guds tjenerinne Hanna Chrzanowska, polsk legkvinne fra bispedømmet Kraków og medlem av Oblatene av St Benedikts orden (Oblati Ordinis Sancti Benedicti – OblOSB); født den 7. oktober 1902 i Warszawa i Polen (da Kongresspolen i det russiske imperiet) og død den 29. april 1973 in Kraków i Polen.

Vatican Information Service / newsaints.faithweb.com / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)