Nye erkebiskoper av Brussel og Barcelona

nullVatikanet, 6.11.2015 (KI/KAP) – Pave Frans utnevnte fredag den 6. november 2015 Jozef De Kesel (68), siden 2010 biskop av Brugge/Bruges, til ny belgisk primas. Han etterfølger Andre-Joseph Léonard (75) som erkebiskop av Mechelen-Brussel/Malines-Bruxelles.

De Kesel ble født den 17. juni 1947 i Gent i provinsen Øst-Flandern i regionen Flandern i Belgia. Etter studier i Gent/Gand og Leuven/Louvain og Roma ble han presteviet i 1972. Deretter underviste han i fundamentalteologi og filosofisk antropologi i Gent og Leuven. I 2002 utnevnte den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005) ham til hjelpebiskop i hovedstadbispedømmet Mechelen-Brussel. Han ble bispeviet av den daværende kardinalerkebiskopen Godfried Danneels. I juni 2010 utnevnte pave Benedikt (2005-13) De Kesel til biskop av Brugge etter biskop Roger Vangheluwe, som gikk av i skam etter å ha innrømmet seksuelt misbruk av sin egen nevø på 1970- og 1980-tallet.

Pave Frans innvilget allerede i juni erkebiskop Léonards avskjedssøknad. Den svært konservative Léonard har vært belgisk primas siden 2010, som etterfølger til den liberale kardinal Danneels (82).Hans etterfølger De Kesel regnes som en representant for en mer sentrumsorientert kirkepolitisk kurs. Han var allerede i 2010 kandidat for det høyeste kirkelige embetet i Belgia, men den gangen bestemte pave Benedikt seg for den mer konservative Leonard. De andre fremste kandidatene denne gang skal ha vært biskop Johan Bonny (60) av Antwerpen og abbed Lode Van Hecke (65) av Orval.

Omella y OmellaSamtidig har paven innvilget avskjedssøknaden av aldersgrunner fra kardinal Lluís Martínez Sistach (77), erkebiskop av Barcelona i Catalonia i Spania. Til hans etterfølger utnevnte paven samtidig Juan José Omella y Omella (69), frem til nå biskop av Calahorra-La Calzada-Logroño i regionen La Rioja. Det var overraskende at paven utnevnte en ikke-katalaner til ny overhyrde for hovedstaden i regionen Catalonia, som kjemper for uavhengighet fra Madrid.

Kardinal Martínez Sistach har ledet erkebispedømmet Barcelona med 2,2 millioner katolikker siden 2004, og han ble kreert til kardinal i 2007. Han har også virket som juridisk ekspert for Den hellige stol. Hans spesialområde er ekteskapsrett, spørsmål om kirkelige strukturer og forholdet mellom kirke og stat.

Den nye erkebiskopen Omella ble født den 21. april 1946 i Cretas i regionen Aragón. Han ble presteviet i 1970. Han arbeidet i sitt hjembispedømme Zaragoza til pave Johannes Paul II i 1996 utnevnte ham til biskop av Barbastro i Aragón. I 2004 utnevnte samme pave ham til biskop av det større nordspanske bispedømmet Calahorra-La Calzada-Logroño.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)