Klart for helligkåring av Mor Teresa

Vatikanet, 18.12.2015 (KI/KAP) – Pave Frans ga torsdag den 17. desember 2015 grønt lys for helligkåring av den salige Mor Teresa av Calcutta (Agnes Gonxha Bojaxhiu) (1910-1997). Paven mottok Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Angelo Amato SDB, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere fire nye dekreter:

Det er godkjent et mirakel på forbønn av en salig, noe som åpner veien for en snarlig helligkåring. Det gjelder:

  • Den salige Mor Teresa av Calcutta (Agnes Gonxha Bojaxhiu), grunnlegger av kongregasjonene Nestekjærlighetens misjonærer (for menn og kvinner), født den 26. august 1910 og død den 5. september 1997, saligkåret av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005) den 19. oktober 2003 på Petersplassen, i samme messe som han feiret sitt 25-årsjubileum på Peters stol. Saligkåringen skjedde bare seks år etter hennes død.

I tillegg har tre personer fått sine «heroiske dyder» anerkjent og blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

  • Guds tjener Josef Ambrosoli (it: Giuseppe), italiensk prest i kongregasjonen «Comboni-misjonærer av Jesu hjerte» (Missionarii Comboniani Cordis Iesu – MCCI), født den 25. juli 1923 og død den 27. mars 1987.
  • Guds tjener Leonard Lanzuela Martínez (sp: Leonardo) (ordensnavn Adolfo), spansk legbror i instituttet «Brødre av Kristne skoler» (Institutum Fratrum Scolarum Christianorum – FSC), født den 8. november 1894 i Cella (Teruel) og død den 14. mars 1976 i Zaragoza.
  • Guds tjener Henrik Hahn (ty: Heinrich), tysk legmann, født den 29. august 1800 i Aachen i Tyskland og død den 11. mars 1882.

De medisinske ekspertene i Helligkåringskongregasjonen anerkjente allerede i september helbredelsen av en brasilianer fra en ondartet hjernesvulst i 2008 som vitenskapelig uforklarlig. Den teologiske kommisjonen i Vatikan erklærte enstemmig helbredelsen av den da 35 år gamle mannen som et mirakel som var skjedd på Mor Teresas forbønn. Mannens hustru, familiemedlemmer og venner ba Mor Teresa i bønn om hennes hjelp. Sist tirsdag anerkjente kardinalene og biskopene i Helligkåringskongregasjonen dette mirakelet.

Dermed er helligkåringsprosessen for den albanskfødte ordensgrunnleggeren og mottaker av Nobels fredspris nå avsluttet. Hennes hjelp til de fattigste av de fattige i gatene i den indiske byen Calcutta gjorde henne verdensberømt. Datoen for helligkåringen blir bestemt på det neste konsistoriet med kardinalkollegiet. Etter all sannsynlighet vil det skje den 4. september 2016, søndagen før nittenårsdagen for hennes død den 5. september 1997. Dette ville være et høydepunkt i det hellige år som pave Frans har viet til temaet Barmhjertighet.

Vatican Information Service / Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)