Historisk møte mellom paven og patriark Kirill

Underveis til Mexico den 12. februar vil pave Frans mellomlande på Cuba for å møte overhodet for Den russisk-ortodokse kirke, patriark Kirill I. Det dreier seg om et historisk gjennombrudd i forholdet mellom de to kirkene. Aldri før har overhodene for kirkene møtt hverandre.

Den russisk-ortodokse kirken er den største av de ortodokse kirkene. Tilsammen har de ortodokse kirkene circa 300 millioner medlemmer. De ortodokse kirkene skal ha et konsil på Kreta om fire måneder.

Også under de foregående pavene ble det gjort forsøk på å få i stand et møte mellom pave og patriark. I de siste årene har presidenten for det pavelige råd for fremme av kristen enhet, kardinal Koch, besøkt Moskva, og lederen av Moskvapatriarkatets mellomkirkelige avdeling, metropolitten Hilarion Alfejev, har besøkt  Roma.

Og nå endelig, da paven skulle til Mexico og patriarken til Latin-Amerika, ble det funnet et høvelig krysningspunkt mellom de to reisene på Havanna fredag 12. februar.

I den felles pressemeldingen (på engelsk) 5. februar fra Den hellige stol og Moskvapatriarkatet står det blant annet følgende:

"Dette møtet mellom overhodene for Den katolske kirke og Den russisk-ortodokse kirke, som er kommet i stand etter langvarige forberedelser, er det første i historien og vil markere en viktig etappe i forholdet mellom de to kirkene. Det hellige stol og Moskvapatriarkatet håper også at det vil være et tegn på håp for alle mennesker av god vilje. De oppfordrer alle kristne til å be inderlig om at Gud må velsigne dette møtet, slik at det kan bære gode frukter."

Paven vil dra noen timer tidligere fra Roma enn opprinnelig planlagt. Det er avtalt at paven og patriarken skal møtes kvart over åtte norsk tid på flyplassen i Havanna for å prate privat sammen et par timer. Også kardinal Koch og metropolitten Hilarion vil være til stede under samtalen, samt to tolker. Det er forventet at et viktig tema vil være forfølgelsen av de kristne i Midtøsten og andre steder i verden.

Deretter vil paven og patriarken underskrive en felleserklæring. De vil også få muligheten til å snakke spontant med journalistene. Så vil paven dra videre til Mexico (reiseplanen på engelsk).

Pave Frans var på Cuba i september. Denne gangen er det ikke et offisielt besøk, men den kubanske presidenten Castro vil være tilstede på flyplassen.

Vatikanradioens skandinaviske avdeling
Gjengitt med tillatelse