Italia: Kardinal Piovanelli (92) død

Roma, 9.7.2016 (KI/KAP) – Den italienske kardinalen Silvano Piovanelli døde i Firenze natt til lørdag den 9. juli 2016 etter alvorlig sykdom i en alder av 92 år. Han var erkebiskop av Firenze fra 1983 til 2001 og virket dermed i et av de viktigste embetene i Den katolske kirke i Italia. Den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005) kreerte ham til kardinal i 1985. Italias statsminister Matteo Renzi, tidligere borgermester av Firenze, ærer den avdøde kardinalen som et «referansepunkt for byens tro og liv».

Piovanelli engasjerte seg spesielt for arbeidernes interesser og for sognenes selvstyre. Pregende erfaringer som sjelesørger gjorde sønnen av en husmaler og en tøyvasker fra 1960 til 1979 i Castelfiorentino, et sogn i Firenzes industriområde som var preget av en sterk antiklerikalisme. På 1960-tallet opprettet p. Piovanelli det første menighetsrådet i erkebispedømmet Firenze. Tidligere virket han i tolv år som viserektor for gutteseminaret i Firenze.

I 1982 utnevnte pave Johannes Paul II ham til hjelpebiskop i hans hjembispedømme Firenze, og etter at kardinalerkebiskop Giovanni Benelli uventet døde høsten 1982, ble Piovanelli utnevnt i 1983 til ny erkebiskop. Han gikk av som erkebiskop av Firenze den 21. mars 2001, i en alder av 77 år. Deretter trakk Piovanelli seg tilbake til Siesto Fiorentino ved Firenze, hvor han deltok i sjelesorgen i bydelen Cercina.

Etter Piovanellis død teller kardinalkollegiet 212 medlemmer, hvorav 112 er under åtti år og dermed kan delta i pavevalg. Hans etterfølger som erkebiskop, kardinal Ennio Antonelli (2001-08), fyller åtti år i november.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)