Cuba: Kardinal Ortega åtti år

Havanna, 18.10.2016 (KI/KAP/KNA) – Kardinal Jaime Lucas Ortega Alamino, som var erkebiskop av Havanna (Habana) på Cuba i nesten 35 år fra slutten av 1981 til april 2016, fyller åtti år tirsdag den 18. oktober 2016 og mister dermed stemmeretten ved pavevalg. Som erkebiskop av hovedstaden var han en viktig skikkelse i den politiske reformprosessen og var kontaktperson både for regjeringen og for opposisjonelle grupper. Tre ganger valgte de kubanske biskopene ham til formann for bispekonferansen. Høydepunkter i hans embetstid var besøkene fra pavene Johannes Paul II (1988) og Benedikt XVI (2012) til øya som siden 1961 har vært styrt av de kommunistiske brødrene Castro.

I de siste årene har Ortega tilhørt de viktigste meglerne på Cuba, men også mellom USA og Cuba. Han har sikret seg en plass i historiebøkene med en allerede legendarisk budtjeneste: Pave Frans ga ham for nesten to år siden i oppdrag å dra til Washington DC og personlig overlevere et skriv til president Barack Obama, som kardinalen da allerede hadde levert til sin egen president Raul Castro. Erkebiskopen av Havanna kom til USAs hovedstad uten at pressen la merke til det, og han sto ikke en gang på den amerikanske regjeringens offisielle besøksliste. Dette skrivet bidro vesentlig til en normalisering av forbindelsene mellom de tidligere ideologiske fiendene.

I slutten av april i år innvilget pave Frans hans avskjedssøknad av aldersgrunner, nesten fem år på «overtid», og utnevnte den tidligere erkebiskopen av Camagüey, Juan Garcia Rodriguez (68), til leder for de nesten tre millioner katolikker i Cubas hovedstadsbispedømme. Ortega ble presteviet i 1964, og i 1966 ble han dømt til åtte måneder i en arbeidsleir for religiøse og homoseksuelle unge menn. I slutten av 1978 utnevnte den nyvalgte pave Johannes Paul II ham til biskop av Pinar del Rio, 42 år gammel. I 1981 ble han utnevnt til erkebiskop av Havanna, og i 1994 ble han kreert til kardinal. Ortega er den hittil eneste kubanske kardinalen.

Etter kardinal Ortegas åttiårsdag er det nå 110 av de 221 kardinalene som har stemmerett ved pavevalg. Men pave Frans har allerede varslet at han den 19. november 2016 vil kreere sytten nye kardinaler, tretten av dem under åtti år. Det maksimale antallet stemmeberettigede kardinaler er 120, men det er to kardinaler til som fyller åtti år før konsistoriet, nemlig Nicolas J. Lopez Rodriguez fra Den dominikanske republikk (31. oktober) og Ennio Antonelli fra Italia (18. november), og en tredje som fyller åtti år ni dager etter konsistoriet, Théodore-Adrien Sarr fra Senegal (28. november), så da er man allerede nede på 120 stemmeberettigede.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)