Kardinal Lopez Rodriguez av Santo Domingo åtti år

Santo Domingo, 30.10.2016 (KI/KAP) – Kardinal Nicolas de Jesus Lopez Rodriguez, som fra 1982 til juli 2016 var erkebiskop av Santo Domingo i Den dominikanske republikk, fyller åtti år mandag den 31. oktober. Lopez Rodriguez var også militærbiskop og president for landets bispekonferanse. Kardinalen har ofte tatt stilling til de store problemene i landet. Han har krevd skarpe tiltak mot narkomafiaen og kritisert justismyndighetene, som alt for ofte har latt narkobaronene gå.

I 1992 organiserte han som vert forsamlingen av alle de latinamerikanske biskopene i Santo Domingo, hvor også den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005) deltok i en kort periode. I debattene profilerte han seg den gangen som en representant for den konservative fløyen i det latinamerikanske episkopatet. I 1991 kreerte pave Johannes Paul II ham til kardinal.

I striden om innvandring med det kriserammede nabolandet Haiti har Lopez stått for en hard kurs. I august 2015 lovpriste han hjemlandets myndigheters tiltak mot illegal innvandring. Den dominikanske republikk har i likhet med alle andre nasjoner rett til å utvise utlendinger uten gyldige papirer, men med adekvat respekt for menneskerettighetene. Bakgrunnen for kontroversen var en endring av den dominikanske statsborgerloven, hvor mennesker av haitisk avstamming mistet statsborgerskapet. Rundt 300 000 rammede søkte deretter om oppholdstillatelse.

Ved kardinal Lopez’ åttiårsdag mister han retten til å delta i pavevalg. Det vil da være 109 av de 211 kardinalene som er stemmeberettigede i et konklave. Men pave Frans har allerede varslet kreeringen av tretten nye valgberettigede kardinaler den 19. november. Antallet er begrenset til 120.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)