Vatikanet: Klart for ny salig og nye ærverdige

Vatikanet, 21.1.2017 (KI/KAP/VIS) - Den 20. januar 2017 mottok pave Frans Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Angelo Amato SDB, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere åtte nye dekreter:

Det er godkjent ett mirakel på forbønn av en ærverdig, noe som åpner veien for en snarlig saligkåring. Det gjelder:

  • Den ærverdige Josef Antonius Migliavacca (it: Giuseppe Antonio) (ordensnavn: Arsenio av Trigolo) (bildet), italiensk kapusinerprest (Ordo Fratrum Minorum Capuccinorum – OFMCap), grunnlegger av kongregasjonen «Søstre av Maria, den helligste trøster» (Congregazione delle Suore di Maria Santissima Consolatrice – SMC), født den 13. juni 1849 i Trigolo i provinsen Cremona i regionen Lombardia i Nord-Italia og død den 10. desember 1909 i Bergamo i provinsen av samme navn i regionen Lombardia i Nord-Italia, ærverdig den 21. januar 2016.

I tillegg har syv personer fått sine «heroiske dyder» anerkjent og blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

  • Guds tjener Raimund Jardón Herrera (sp: Raymundo), meksikansk sekularprest for erkebispedømmet Monterrey, født den 21. januar 1887 i Tenancingo i delstaten México i Mexico og død den 6. januar 1934 i Monterrey i delstaten Nuevo León i Mexico.
  • Guds tjener Johannes Sáez Hurtado (sp: Juan), spansk sekularprest for bispedømmet Cartagena i Spania, født den 18. desember 1897 i Alcantarilla i provinsen og regionen Murcia i Spania og død den 8. august 1982 i El Palmar i Murcia.
  • Guds tjener Josef Beschin (it: Giuseppe) (ordensnavn: Ignazio), italiensk fransiskanerprest (Ordo Fratrum Minorum – OFM), født den 26. august 1880 i San Giovanni Ilarione i provinsen Verona i regionen Veneto i Nord-Italia og død den 29. oktober 1952 i Chiampo i provinsen Vicenza i Veneto.
  • Guds tjener Josef Vandor (ung: József Wech; sp: José Vandor Puchner), salesianerprest (Societas Sancti Francisci Salesii [Salesiani di Don Bosco] – SDB), født den 29. oktober 1909 i Dorog i Komárom-Esztergom i Ungarn (da: Østerrike-Ungarn) og død den 8. oktober 1979 i Santa Clara i Villa Clara på Cuba.
  • Guds tjener Frans Convertini (it: Francesco), italiensk salesianerprest (Societas Sancti Francisci Salesii [Salesiani di Don Bosco] – SDB), født den 29. august 1898 i Marinelli i Brindisi i Italia og død den 11. februar 1976 i Krishnagar i Vest-Bengal i India.
  • Guds tjenerinne Maria Addolorata De Pascali (ordensnavn: Santina Maria Addolorata), italiensk grunnlegger av kongregasjonen «Disipler av Jesu hellige Hjerte» (Suore Discepole del Sacro Cuore), født den 10. juni 1897 i Acquarica i Lecce i Italia og død den 19. mai 1981 i Lecce i Italia.
  • Guds tjener Johannes Leopold Tyranowski (pl: Jan), polsk legmann i erkebispedømmet Kraków, født den 9. februar 1901 i Kraków i Polen og død den 15. mars 1947 samme sted. Karol Wojtyła ble kjent med Tyranowski i den katolske studentmenigheten i Kraków, og han spilte en viktig rolle for den senere pavens trosvei. Tyranowski gjorde ham kjent med mystikken til den spanske karmelitten Johannes av Korset (1542-1591). Som pave kalte Johannes Paul II ham en «ukjent helgen».

Kathpress / Vatican Information Service / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)