Vatikanet: Klart for ny salig og nye ærverdige

Vatikanet, 27.2.2017 (KI/KAP/VIS) – I dag, mandag den 27. februar 2017, mottok pave Frans Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Angelo Amato SDB, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere åtte nye dekreter:

Ett dekret gjelder anerkjennelsen av martyriet til en person som ble drept «av hat til troen» (in odium fidei), noe som gir ham tittelen Venerabilis («ærverdig») og kan lede til snarlig saligkåring. Dette gjelder:

  • Guds tjener Titus Zeman (1915-69) (bildet), slovakisk prest SDB, født den 4. januar 1915 i Vajnory, da en forstad til den slovakiske hovedstaden Bratislava, som da tilhørte den ungarske delen av Østerrike-Ungarn. Som sekstenåring trådte han inn i kongregasjonen salesianerne, som oftest kalles «Salesianere av Johannes Don Bosco» (Salesiani di Don Bosco – SDB), men det offisielle navnet er Societas Sancti Francisci Salesii. Han døde den 8. januar 1969 av følgene av tortur og fengsling av de tsjekkoslovakiske kommunistiske myndighetene.

I tillegg har syv personer fått sine «heroiske dyder» anerkjent og blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

  • Guds tjener Ottavio Ortiz Arrieta, peruansk prest SDB, biskop av Chachapoyas i Peru, født den 19. april 1878 i Lima i Peru, død den 1. mars 1958 i Chachapoyas i Amazonas i Peru.
  • Guds tjener Antonio Provolo, italiensk sekularprest, grunnlegger av det mannlige instituttet «Marias selskap for utdannelse av de døvstumme (Compagnia di Maria per l’Educazione dei Sordomuti) og kongregasjonen «Søstre av Marias selskap for utdannelse av de døvstumme», født den 17. februar 1801 i Verona i Italia og død den 4. november 1842 i Verona.
  • Guds tjener Antonio Repiso Martínez de Orbe, meksikansk prest SJ og grunnlegger av  kongregasjonen «Søstre av den guddommelige hyrde», født den 8. februar 1856 i Venta de Córdoba i staten México i Mexico og død den 27. juli 1929 i Mexico By i Mexico.
  • Guds tjenerinne Maria della Mercede Cabezas Terrero, spansk ordensgrunnlegger av instituttet «Misjonsarbeidere av Jesu Hellige Hjerte», født den 19. desember 1911 i San Cristóbal de la Cuesta i Salamanca i Spania og død den 30. september 1993 i Santander i Cantabria i Spania.
  • Guds tjenerinne Maria Ripamonti (ordensnavn: Lucia dell’Immacolata), italiensk ordenssøster i kongregasjonen «Nestekjærlighetens tjenerinner» (Ancelle della Carità), født den 26. mai 1909 i Acquate i Lecco i Italia og død den 4. juli 1954 i Ronco i Brescia i Italia.
  • Guds tjener Pedro Herrero Rubio, spansk gift legmann i bispedømmet Orihuela-Alicante, født den 29. april 1904 i Alicante og død den 5. november 1978 samme sted.
  • Guds tjener Vittorio Trancanelli, italiensk legmann og familiefar i bispedømmet Perugia-Città della Pieve, født den 26. april 1944 i Spello i Perugia i Italia og død den 24. juni 1998 i Cenerente i Perugia.

Kathpress / Vatican Information Service / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)