En hilsen ved fastens begynnelse

Fastebudskap fra biskop Bernt I. Eidsvig 2017

Til de troende i Oslo katolske bispedømme og Trondheim stift

Det er forunderlig at askeonsdag er den eneste dag i kirkeåret da messebesøket verden over er på høyde med julens og påskens, minst. Dette stemmer sinnet til håp, for budskapet i fastetidens førti dager dreier seg om selvbeherskelse, bot, omtanke og gaver til de fattige og nødlidende. Idag er våre kirker fylt av mennesker som med stort alvor lar seg tegne med askekorset; hver enkelt av dem hører formaningen: Vend om og tro på evangeliet!  Hvordan skulle det være mulig uten barmhjertighetens gjerninger?

Spørsmålet om hva vi skal gi avkall på i fastetiden, er stadig aktuelt, og katolikker spør gjerne hverandre om dette: Søtsaker, alkohol, tobakk, sukker i teen ... Det er et gyldig spørsmål, men bare hvis vi stiller et spørsmål til: Hvem drar nytte av ditt offer?  Og kanskje enda ett: Hva godt vil du gjøre for andre?    

Pave Frans advarer mot en overfladisk fastepraksis og siterer kirkefaderen Johannes Chrysostomos: Ingen dyd kan være stor hvis den ikke blir ledsaget av fordeler for andre. Uansett hvor strengt du faster, om du sover på et hardt gulv, spiser aske, eller frembringer sukk til stadighet. Hvis du ikke gjør noe godt for andre, gjør du ikke noe stort.

For egen regning legger han til: Jeg stoler ikke på veldedighet som ikke koster noe, og ikke gjør vondt. En velgjørende faste fra ting som skader kroppen, f.eks. søtsaker og alkohol, er én ting. En faste som forandrer hjerte og sinnelag, er det Gud vil ha av oss.

Pave Frans uttrykker det samme budskap med en konkretisering: Vi skal bevisst faste mot likegyldighet, vår egen og andres. Dette er vanskeligere enn å gi avkall på et bestemt gode, for det krever engasjement og stor utholdenhet.

Som deres biskop minner jeg dere om fasteofferets betydning og om deres muligheter for å gjøre godt med penger, omsorg og engasjement. Dere har mange anledninger til å gjøre godt. Som vanlig anbefaler jeg dere å se på den nære nød, mennesker dere kan gjøre en forskjell for.

Jeg anbefaler dere Caritas’ fasteaksjon med mottoet: «Rett til mat, rett til utvikling».

Den store nød som hersker i Syd-Sudan, må appellere til vårt engasjement. Materiell hjelp må komme utenfra, nemlig fra oss som har noe å gi.

Jeg ønsker dere en velsignet fastetid.

+Bernt I. Eidsvig

Biskop av Oslo og apostolisk administrator av Trondheim

Oslo, askeonsdag 2017.