Spania: 115 martyrer fra borgerkrigen saligkåret

Vatikanet/Almería, 26.3.2017 (KI/KAP) – Pave Frans saligkåret lørdag den 25. mars 115 nye martyrer fra Den spanske borgerkrigen. Han deltok ikke selv i saligkåringsmessen i Almería i regionen Andalucía i Sør-Spania, men hans utsending, kuriekardinalen Angelo Amato, leste opp saligkåringsdekretet på vegne av paven. En saligkåring skjer alltid i pavens navn.

Gruppen «Den salige p. José Álvarez Benavides y de la Torre og 114 ledsagere» består av 95 prester og ordensmenn samt tyve legfolk, hvorav to kvinner. De fleste av dem ble drept i 1936 av republikanere, det vil si tilhengere av den folkevalgte spanske regjeringen. Borgerkrigen startet da høyreorienterte militære under general Francisco Franco forsøkte på et statskupp, noe som medførte en marxistisk motrevolusjon. Den latente antiklerikalismen fikk fritt utløp, og spesielt mange prester og ordensfolk ble myret i det som kalles «Den røde terroren» (Terror Rojo).

Den spanske borgerkrig (1936-39) er fortsatt et ømt punkt i Spania. Massakrene som ble begått av begge sider, er knapt oppklart. Etter Francos død i 1975 ble demokrati gjeninnført, men det ble ikke tatt noe oppgjør med fortiden. Fremdeles er massakrene under borgerkrigen ofte et tabu. Mange venstreorienterte kritiserer at bare republikanske ofre har blitt saligkåret, mens Kirken understreker at bare mennesker drept uttrykkelig «av hat til troen» er martyrer, og saker av politisk art blir ikke behandlet.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)