Pavens program i Fátima

Pavenifatima.jpgFredag 12. mai reiser pave Frans til Fátima. Dette er hans 19. apostoliske reise og er en pilegrimsferd til helligdommen Vår Frue av Fátima i Portugal i anledning av at det er nøyaktig 100 år siden Maria åpenbarte seg første gang for de små hyrdebarna.

Fjerde pave i Fátima

Pave Frans er den fjerde paven som besøker helligdommen – den salige Paul VI var i Fátima i forbindelse med 50-årsjubileet i 1967, den hellige Johannes Paul II i 1982, ett år etter attentatet mot ham på Petersplassen, og pave Benedikt XVI besøkte helligdommen ved 10-årsfeiringen av saligkåringen av de to seerbarna Jacinta og Francisco Marto (no.: Hyacinta og Frans).

Klokken 17.20 lokal tid lander pavens fly i Monte Real i Portugal etter en flyreise på tre timer og tyve minutter over Italia, Frankrike, Spania og Portugal.

Der venter pilegrimer sammen med det pavelige følget, som består av patriark av Lisboa og leder av Portugals bispekonferanse kardinal Manuel Clemente, landets apostoliske nuntius Rino Passigato, biskop av Leiria-Fatima Antonio dos Santos Martos, nuntiaturets sekretær Andera Piccioni, ambassadør til Den hellige stol Riberio Antonio de Almeida samt den lokale koordinator for pavens besøk, p. Carlos Cabecinhas.

Besøk i helligdommen

Portugals president Marcelo Nuno Duarte Rebelo de Sousa møter paven ved flyet, og etter velkomstseremonien samt en bønn ved militærbasens kapell drar Den hellige far videre med helikopter til Fátima. Der ønskes han velkommen av troende foran helligdommen, et område som rommer ca. 600 000 personer, og ved kirkens kapell møter han rundt 1000 barn.

Etter disse begivenhetene, klokken 19.15 lokal tid, vil paven be i Åpenbaringskapellet.

Lysvelsignelse, rosenkransandakt og helligkåring

Siden er det kveldsmat i den nærliggende gjestegården tilegnet Vår Frue av Karmelberget, hvor paven også skal overnatte. Klokken 22.30 lokal tid holdes lysvelsignelsen ved Åpenbaringskapellet, hvor Den hellige far gir en hilsningstale og leder rosenkransandakten.

Lørdag den 13. mai møter pave Frans Portugals statsminister Antonio Luis Santos da Costa i gjestegården, før han forflytter seg til basilikaen Vår Frue av Rosenkransen for den høytidelige helligkåringen av de to seerbarna Jacinta og Francisco. Etter prekenen holder paven en tale til de syke.

Avskjed

Dagens lunsj inntas i gjestegården sammen med Portugals biskoper. Den hellige far fraktes så til flyplassen, hvor han mottas av presidenten og det arrangeres en avskjedseremoni. Hundrevis av troende og flere delegasjoner vil være tilstede. Paven returnerer så til Italia og lander på Romas flyplass Ciampino klokken 19.05.