Vatikanet: Klart for nye salige og ærverdige

Vatikanet, 7.7.2017 (KI/VIS) – I formiddag den 7. juli 2017 mottok pave Frans Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Angelo Amato SDB, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere i alt åtte nye dekreter:

Ett dekret godkjenner et mirakel på forbønn av en ærverdig, noe som åpner veien for en snarlig saligkåring. Det gjelder:

  • Den ærverdige Hanna Chrzanowska, polsk legkvinne og ursulinneoblat, født den 7. oktober 1902 i Warszawa i Polen (da Kongresspolen i det russiske imperiet), død den 29. april 1973 i Kraków i Polen, ærverdig den 30. september 2015.

To dekreter gjelder anerkjennelsen av martyriet til personer som ble drept «av hat til troen» (in odium fidei), noe som gir dem tittelen Venerabilis («Ærverdige») og kan lede til snarlig saligkåring. Dette gjelder:

  • Guds tjener Jesus Emilius Jaramillo Monsalve (sp: Jesús Emilio) (bildet), medlem av instituttet for ytre misjon i Yarumal (Misioneros Javerianos de Yarumal eller Misioneros de Yarumal, offisielt: Instituto de Misiones Extranjeras de Yarumal (IMEY) (lat: Institutum Yarumalense pro Missionibus ad Exteras Gentes – MXY) og biskop av Arauca, født den 14. februar 1916 i Santo Domingo i Antioquia i Colombia, drept den 2. oktober 1989 ved Fortul i Arauca i Colombia.
  • Guds tjener Peter Maria Ramírez Ramos (sp: Pedro María), sekularprest, født den 23. oktober 1899 i La Plata i Colombia, drept den 10. april 1948 i Armero i Colombia.

I tillegg har fem personer fått sine «heroiske dyder» anerkjent og blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

  • Guds tjener Ismael Perdomo Borrero, erkebiskop av Bogotá (1928-50), født den 22. februar 1872 i El Gigante i Colombia, død den 3. juni 1950 i Bogotá i Colombia.
  • Guds tjener Peter Kosiba (pl: Piotr), ordensnavn Aloisius (pl: Alojzy), legmann OFM, født den 29. juni 1855 i Libusza i Polen, død den 4. januar 1939 i Wieliczka i Polen.
  • Guds tjenerinne Paula de Jesús Gil Cano, ordenssøster og grunnlegger av kongregasjonen Las Franciscanas de la Purísima Concepción, født den 2. februar 1849 i Vera i Almería i Spania, død den 18. januar 1913 i Murcia i Spania.
  • Guds tjenerinne Maria Elisabeth Mazza, grunnlegger av instituttet Suore Piccole Apostole della Scuola Cristiana, født den 21. januar 1886 i Martinengo i Italia, død den 29. august 1950 i Bergamo i Italia.
  • Guds tjenerinne Maria Gargani (ordensnavn: Maria Crocifissa dell’Amore Divino), grunnlegger av kongregasjonen Apostole del Sacro Cuore, født den 23. desember 1892 i Morra Irpino (i dag Morra De Sanctis) i Italia, død den 23. mai 1973 i Napoli i Italia.

Pave Frans skal besøke Columbia fra 6. til 11. september 2017, og der vil han sannsynligvis saligkåre Jesus Emilius Jaramillo Monsalve og Peter Maria Ramírez Ramos.

Vatican Information Service / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)