Bannon kritiserer Kirken

 

KRITISERER: Klipp fra tv-programmet «60 minutes» som sendes på den amerikanske tv-kanalen CBS søndag den 10. september.

President Trumps avgåtte sjefsstrateg, Steve Bannon, langer ut mot biskopene i Den katolske kirke i USA i et kommende intervju på den amerikanske tv-kanalen CBS.

Det er i tv-programmet «60 minutes», som sendes på CBS News søndag 10. september, at Bannon i en samtale med tv-verten Charlie Rose avfyrer en bredside mot Kirken.

«Forferdelig»

– Den katolske kirke er «forferdelig» i innvandringsspørsmål og er mot tilbakesending av illegale immigranter, fordi den trenger immigrantene til å fylle opp kirkene i USA, sier Bannon i intervjuet.

Det han sikter til er president Trumps sterkt kritiserte opphevelse av migrantamnestiet DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals program). Dette Obama-initierte amnestiet innebar at rundt 800.000 personer, som reiste med sine foreldre inn i USA før de fylte 16 år, fikk midlertidig oppholdstillatelse. Det vil Trump oppheve og de står nå i fare for å måtte forlate USA.

Egeninteresse

Bannon, som selv er katolikk, mener Den katolske kirkes motstand mot opphevelsen av DACA skyldes at Kirken ønsker en jevn flyt av ulovlig innvandring for å fylle opp kirkebenkene og tjene penger.

– De katolske biskopene har vært helt på jordet i denne saken. Grunnen til det er enkel, fordi de ikke har klart å løse de problemene Kirken i USA har, er de helt avhengige av å fylle kirkene med ulovlige fremmede – «illegal aliens». Det er åpenbart at det er slik, når hele Kirken fordømmer Trump, sier Bannon i intervjuet.

Ikke doktrine

Her blir han avbrutt av intervjuer Charlie Rose som sier: «Dette er ganske hardt å si om din egen kirke,» hvorpå Bannon svarer:

– Uansett hvor stor respekt jeg har for kardinal Dolan - (red anm: Timothy Michael Dolan, kardinal og erkebiskop av New York) - og biskopene når det gjelder doktriner, så er ikke dette doktrine. Det er ikke doktrine i det hele tatt. Jeg har full respekt for paven og jeg har full respekt for biskopene og kardinalene når det gjelder doktriner, men det er ikke det dette handler om. Dette gjelder spørsmålet om en nasjons suverenitet. I den sammenheng er de bare en hvilken som helst fyr med sin egen oppfatning, svarer Bannon.

 
«Forkastelig»

Kontroversene startet etter at Trump-administrasjonen kunngjorde at den vil fase ut DACA-programmet. Den amerikanske bispekonferansen var raskt ute og kalte beslutningen «forkastelig».

I en oppsiktsvekkende kontant uttalelse fra biskopene heter det: «Nå, etter måneder med frykt og uvisshet om deres fremtid, skal disse modige unge menneskene stå foran trusselen om deportasjon. Beslutningen er helt uakseptabel og reflekterer på ingen måte hva vi står for som amerikanere», skrev biskopene, ifølge San Fransisco Chronicle. Ifølge Pew Research Center er én av fire amerikanske katolikker født i utlandet og 34 prosent av katolikkene i USA er av latinamerikansk herkomst.


Katolsk førstedame

Denne saken blir ekstra pikant ved at en rekke av folkene rundt president Trump er katolikker, blant andre presidentfruen, Melania. Trump møtte pave Frans i Vatikanet i mai i år, etter at paven i februar blant annet kritiserte Trumps innvandringspolitikk for ikke å være i tråd med kristne verdier.

Stemmene til amerikanske katolikker ved presidentvalget i 2016 ble omtrent likelig fordelt mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Katolske latinamerikanere stemte på Clinton, mens Trump vant stemmene til abortmotstandere og katolikker som ønsker konservative høyesterettsdommere.


Steve Bannon (63) har etter jobben som sjefsstrateg i Det Hvite hus gått tilbake til sin gamle jobb i det høyreorienterte og kontroversielle nettstedet Breitbart.