Erkebiskop Tscherrig (70) ny nuntius i Italia

Vatikanet, 12.9.2017 (KI/KAP) – Den sveitsiske Vatikandiplomaten Emil Paul Tscherrig (70) ble i dag utnevnt av pave Frans til ny pavelig nuntius i Italia og San Marino etter erkebiskop Adriano Bernardini (2011-17). Erkebiskop Tscherrig har siden 2012 vært pavelig nuntius i pave Frans’ hjemland Argentina. Her i Norge er han mest kjent som pavelig nuntius i de nordiske land med sete utenfor Stockholm fra 2008 til 2012.

Emil Paul Tscherrig ble født den 3. februar 1947 i Unterems i den tyskspråklige delen av kantonen Wallis/Valais og bispedømmet Sion/Sitten i Sveits. Han ble presteviet den 11. april 1974 og inkardinert i bispedømmet Sion. Han tok doktorgrad i kirkerett ved Det pavelige universitetet Gregoriana i Roma. Den 1. april 1978 begynte han sin tjeneste i Vatikanets diplomatiske korps.

Han ble den 4. mai 1996 utnevnt av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005) til titularerkebiskop av Voli og til nuntius i Burundi. Den 8. juli 2000 ble han utnevnt til nuntius i en rekke øystater i Antillene og den 22. mai 2004 ble han utnevnt til nuntius i Korea, og den 17. juni 2004 også i Mongolia.

Erkebiskop Tscherrig er den første ikke-italiener i denne stillingen siden utvekslingen av ambassadører mellom Italia og Vatikanet begynte med Lateranpakten av 1929. Av hans tolv forgjengere i embetet er det bare erkebiskop Bernardini og en til som ikke endte sin kirkelige karriere som kardinaler.

I oktober 2016 sendte pave Frans ham som spesialutsending til Venezuela i forbindelse med den politiske krisen der. Senest på søndag minnet paven overfor journalister på tilbakereisen fra Colombia om at han den gangen hadde sendt en «toppdiplomat» til forhandlingene i Caracas.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)