Munkeby Mariakloster vant gull

 

Munkeby Mariakloster er også kjent for sin gode hvitost. Nå er dens vidgjetne rykte blitt forvandlet til gull.

Idag ble det nemlig klart at osten vant gullmedaljen i NM i Gardsost. Det er organisasjonen Norsk Gardsost som står bak den årlige konkurransen Noregsmeisterskap i lokalforedla mjølkeprodukt, som arrangeres i Oslo denne uken. Vinnerne ble offentliggjort fra scenen under matfestivalen Matstreif på Rådhusplassen idag, fredag 22. september.

I alt vant 24 produkter gullmedalje, 28 sølv og 29 bronse, fordelt på ulike klasser. Det var med produkter fra i alt 51 produsenter fra hele landet.

"Munkebyosten er et produkt av møtet mellom norsk melk og tradisjonell kunnskap hos cisterciensermunkene. Abbediet Citeaux, Munkebys moderkloster, har i mer enn et århundre produsert en ost som er velkjent i Frankrike", kan vi lese på Munkeby Mariaklosters hjemmesider.

 

Unknown.jpeg

OSTEYSTERNE: Br. Bruno (t.v.), br. Arnaud, br. Joseph og br. Joël (t.h.) arbeider ved Munkeby Mariaklosters ysteri. Før han kom til Norge, hadde bror Joël hatt ansvar for ysteriet i Cîteaux. Han var dermed vel forberedt til å lage en på samme tid ny og tradisjonell ost her i landet.

Alle foto: Munkeby Mariakloster / Linda Tøftum

 

Unknown-1.jpeg

YSTERIET: Melken, som er av førsteklasses kvalitet, er levert fra to av nabogårdene til klosteret. Brødrene har tilpasset sine produksjonsons- og kontrollrutiner til bearbeidingen av helt fersk melk. Her følger br. Joël prosessen som skaper den gullmedaljevinnende osten.  

 

Unknown-2.jpeg

FULL AV SMAK: Slik ser den ut, Munkebyosten. På sin egen nettside beskriver munkene osten slik: "Osten tilhører gruppen halvfaste oster. Kjennere setter pris på dens konsistens og fine aroma som skiller den fra Brie. Skorpen, som er fin og glatt, blir daglig vasket for hånd i en fem ukers modningsperiode." Velbekomme!