Vatikanet: Klart for nye salige og ærverdige

Vatikanet, 11.10.2017 (KI/KAP/VIS) – Den 9. oktober 2017 mottok pave Frans Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Angelo Amato SDB, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere i alt åtte nye dekreter:

Ett dekret anerkjenner martyriet til to personer som ble drept «av hat til troen» (in odium fidei) under borgerkrigen i Guatemala, noe som gir dem tittelen Venerabilis («Ærverdige») og kan lede til snarlig saligkåring. Dette gjelder:

  • Guds tjenere Marcellus Maruzzo (it: Marcello), ordensnavn Tullius (it: Tullio), italiensk prest OFM, og Aloisius Obdulius Arroyo Navarro (sp: Luis Obdulio), legmann og medlem av legfransiskanerne (Ordo Franciscanus Saecularis – OFS), drept av hat til troen den 1. juli 1981 nær Los Amates i Guatemala.

I tillegg har syv personer fått sine «heroiske dyder» anerkjent og blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

  • Guds tjener Donizetti Tavares de Lima, brasiliansk sekularprest, født den 3. januar 1882 i Cássia i Brasil og død den 16. juni 1961 i Tambaú i Brasil.
  • Guds tjener Aloisius Kasimir Kaszuba (pl: Alojzy Kazimierz) (ordensnavn Serafin), polsk prest OFMCap, født den 17. juni 1910 i Zamarstyniv (ukr: Замарстинів, pl: Zamarstynów) ved Lviv (i dag i Ukraina) og død den 20. september 1977 i Lviv i Ukraina i Sovjetunionen.
  • Guds tjener Maginus Morera y Feixas (sp: Magín; kat: Magí Morera i Feixas), spansk (katalansk) prest og syvende generalsuperior for kongregasjonen «Sønner av Den hellige familie» (sp: Hijos de la Sagrada Familia de Jesús, María y José; lat: Filii Sacrae Familiare Iesu, Mariae et Ioseph – SF); født den 16. november 1908 i Sant Mateu de Bages i Catalonia i Spania og død den 28. juni 1984 i Barcelona i Catalonia i Spania.
  • Guds tjenerinne Maria Laurentia Longa (sp: María Lorenza; kat: Maria Llorença), født som Maria Requenses, gift Llong (italianisert Longo), spansk (katalansk) grunnlegger av Ospedale degli Incurabili i Napoli og av nonneordenen Klarissekapusinerne (it: Monache Clarisse Cappuccine; lat: Moniales Clarisae Cappucinae eller Ordo Sanctae Clarae Capuccinarum – OSCCap); født rundt 1463 i Lleida i Catalonia i Spania og død den 21. desember 1539 i Napoli i Italia.
  • Guds tjenerinne Caroline Baron, ordensnavn Fransiska av Den Hellige Ånd (fr: Françoise du Saint Esprit), grunnlegger av instituttet «Fransiskanersøstre av Den Hellige Ånd» (fr: Sœurs Franciscaines du Saint Esprit); født den 12. desember 1820 i Mailhac i Frankrike og død den 28. desember 1882 i Saint-Chinian i Frankrike.
  • Guds tjenerinne Elisabeth Rosa Czacka (pl: Elżbieta Róża), ordensnavn Rosa Maria, polsk grunnlegger av kongregasjonen «Fransiskanske søstre, Korsets Tjenerinner» (pl: Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Służebnic Krzyża; lat: Sorores Franciscales Ancillae Crucis – FSK); født den 22. oktober 1876 i Biała Cerkiew (ukr: Bila Tserkva, Бiла Церква) (i dag i Ukraina) og død den 15. mai 1961 i Laski i Polen.
  • Guds tjener Frans Paulus Gravina (it: Francesco Paolo), fyrste av Palagonia og av Lercara Friddi, legmann og grunnlegger av kongregasjonen «Barmhjertige søstre av St. Vincent» (it: Suore della Carità di San Vincenzo); født den 5. februar 1800 i Palermo i Italia og død den 15. april 1854 i Palermo i Italia.

Vatican Information Service / Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)