O’ jul med din bokglede

 

Innside.jpg 

 JULEFAVORITTER: Hos Jorån Heggtveit og Terje de Groot i St. Olav bokhandel mangler det hverken julestemning eller ideer til julegaver for liten, stor eller dem midt i mellom.

 

 

Sneen ligger som et mykt lag av filt utenfor. Juleroen senker seg over land og hjem. Hva kan da være bedre enn å sette seg ned med en bok, høre permen knirke, kjenne lukten av trykksverte og tørt papir og å åpne sinnet for ny kunnskap og gode fortellinger?

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Ikke mye, skal man tro St. Olav bokhandels medarbeidere Jorån Heggtveit og Terje de Groot.

”Vi er en spesialbokhandel med hovedvekt på katolsk litteratur på flere språk. Vi fører ikoner og annen religiøs kunst, musikk, lys, røkelse, rosenkranser, medaljonger, krusifikser og julekrybber”, står i presentasjonen av bokhandelen på katolsk.no. Slik ser den ut også: Dette er ikke en bokbutikk designet av siviløkonomer i mørk dress med ekspertise i Power Point og Excel. Denne bokhandelen er skapt av bibliofile – de som elsker bøker.

Og for dem er desember en høytidsmåned på flere enn én måte: St. Olav bokhandel er en del av juletradisjonen for mange katolikker og ikke så rent få lutheranere.

– Folk kommer hit, fordi de er lei ståket og maset i andre butikker. Selv om det til tider kan være både travelt og fullt her, så faller de til ro, forteller Jorån og Terje.

Det er åpenbart for enhver som stikker innom St. Olav bokhandel, at medarbeiderne trives. Den gode stemningen setter sitt preg på hele atmosfæren:

– Vi spiller musikk, vi tenner røkelse – hele stemningen her er preget av ro. Det er iallfall vårt ønske, sier Jorån.

Dessuten er desember en god salgsmåned. Det merkes i kassen at folk både har god råd og er spesielt gavmilde på denne tiden av året.

– Vi selger mer bøker i desember enn ellers, i tillegg er lys, røkelse og ikoner populære gaver. Det er den kristne julen som er vårt anliggende, så det er ikke vi som setter nisserekorder. Det overlater vi til andre, sier Jorån.

 

Gull, røkelse og den gode stemning

I St. Olav bokhandel får du derimot gull, røkels og myrra – i tillegg til håndlagede julekrybber av ypperste kvalitet.

– Vi er en anderledes bokhandel, og det skal vi også være, konstaterer Jorån.

Marianne Fjordholm er daglig leder av St. Olav bokhandel de siste 20 årene. Både hun, Jorån og Terje er kunsthistorikere av utdannelse. Det vites ikke, men kanskje ligger noe av forklaringen på bokhandelens distinkte karakter og anderledeshet her?

– Vi reflekterer den katolske tradisjon: estetisk, litterært – og musikalsk, bekrefter Terje:

– Vakre toner skal strømme ut av anlegget vårt. Claudio Monteverdi er favoritten. Han er lett å høre på uten at det blir lettvint.

 

Årets julebøker

Når man leter etter julegaver som gleder og gir mening, så kan man med fordel søke andre steder enn på bestselgerlisten. Man kan for eksempel spørre noen som virkelig kan bøker, slik som bokhandlerne Jorån og Terje:

– Jeg vil gjerne trekke frem ”Fra Luther til Peter (En pilgrims bekjennelser)” av Dag Øivind Østereng. Boken er aktuell og spennende: Vi følger Østerengs vandring fra å være prest i den lutherske kirke til å bli katolikk. En annen bok som jeg vil anbefale, er Navid Kermanis ”Vantro undring”. Han er en tysk muslim som betrakter kristne kunstverk. Det gjør at han er innenfor og utenfor vår kultur samtidig, noe som bidrar til at boken blir veldig interessant. Jeg vil også minne om en glemt bokskatt, som jeg tror mange vil ha stor glede av, nemlig Olav H. Hauges ”Vakraste dikt”. Det er én av mine yndlingsbøker. Boken i seg selv er vakker, dessuten er lyrikken stor. Les for eksempel diktet ”Min veg”,  forteller Jorån.

Terje velger seg en svensk klassiker, når han skal trekke frem et godt skjult boktips til jul:

– Selma Lagerlöfs ”Kristuslegender” er en fantastisk bok. Historiene er blitt lest i tiår etter tiår, og det skaper et fint fellesskap mellom generasjonene. Den gir mening og glede både hos den som leser eller forteller og for tilhørerne. Min egen favoritt er legenden som hvordan rødstrupen fikk farven på brystet sitt.

 

Opplevelse i fanget

Googler du ordet ”julegave”, kommer det opp 3 880 000 treff. Om ikke annet, så er det iallfall en indikasjon på at det finnes mye å velge blant. Hvorfor velge i en bok i denne gavekakofonien?

– Substans, kommer det spontant fra Terje.

– Ikke for å være hovmodig, men vi står i en 2000 år gammel historie av tro og tradisjon. Det kan du få – iallfall litt av – her, i form av en bok eller CD.

– Og så er boken ikke bare en opplevelse du kan ha med deg selv – den kan deles. Den er et kommunikasjonsmiddel. Det er min oppfordring til mor og far denne julen – ta barnet opp på fanget og les for det. Det er sunt for et barn å bli lest for og ta en pause fra TV- eller PC-skjermen, sier Jorån.

Dette temaet vekker engasjement i lokalene i Akersveien 14 – og Terje følger opp: 

– Det er noe helt eget ved å holde en bok i hånda: Lukten, følelsen av permen mot huden i håndflatene – det er noe annet enn den glatte iPaden!

Jorån viser vei opp en trapp til bokhandelens andre etasje. Her holder hun opp selve motsatsen til en iPad, nemlig praktkunstboken Ars Sacra.

– DETTE er en bok, sier hun bastant.

– Og den ville jeg ønsket meg til jul, hadde det ikke vært for at jeg har den.

Boken har mer enn 2000 farveillustrasjoner, veier 11 kilo og den er 50 cm høy og 40 bred. Ta hensyn: Ikke send den med nissen – legg den under treet selv.

 

 

Terjes bok- og musikktips til jul:

 

Selma Lagerlöfs ”Kristuslegender”Kristuslegender.jpg

llustrert av Espen Hanefeldt. En vakkert utgave av novellesamlingen som er en klassiker av forfatteren Selma Lagerløf. Boka består av noveller over Jesu liv, skapt med utgangspunkt i både kanoniserte og apokryfe evangelier, samt katolske helgenlegender. 

Finn boken HER

 

 
”Paven med beina på jorden”

Paven med beina på jorda.jpgKristina Kappelin tegner et levende portrett av pave Frans. Han har valgt å gå en annen vei enn sine forgjengere. Han setter fattige i sentrum, tar avstand fra marginalisering av de homofile, og han åpner for et nytt syn på kvinnens rolle i Den katolske kirke.

Finn boken HER

 

 

 

Rosa frå Betlehem.png”Rosa frå Bethlehem”

En juleklassiker fra 1992 spilt inn i Fødselskirken i Betlehem. Vakkert fremført av Sondre Bratland, Iver Kleive, Knut Reiersrud, Paolo Vinaccia og Suheil Khoury.

CD-en finner du i St. Olav bokhandel.  

 

 

 

Joråns boktips til jul:

 

”Fra Luther til Peter”Fra Luther til Peter.jpg

Dag Øivind Østereng skildrer sin pilgrimsvandring fra Den norske kirke til Den katolske kirke. Pater Kjell Arild Pollestad beskriver boken slik: ”Østereng har gått til Bibelen og bekjennelsen og gjort funn som rusker kraftig opp i tilvante tankemønstre. Dette er en viktig økumenisk bok, som alle reflekterende kristne vil ha utbytte av å lese, ikke minst vi katolikker.”.

Boken finner du HER

 

 
”Vantro undring” Vantro undring.jpg

Navid Kermani er en tysk forfatter og muslim som fordyper seg i den kristne billedverdenen. Vi følger forfatterens betraktninger over 42 kunstverk og hendelser fra hele kristendommens historie.

Boken finner du HER

 

 

 

 

”Vakraste dikt” Vakraste dikt.jpg

Olav H. Hauge (1908-1994) er etterkrigstidas fremste norske lyrikar. Mange av dikta hans har blitt felleseige og har gått inn i norsk litteraturhistorie som klassikarar. No har Samlaget samla over 100 av dei vakraste dikta til Hauge i ei praktfull gåvebok.

Boken finner du HER