SSB og Pew ikke enig om nye muslim-tall

 

Pew Research Center anslår at det bor 300.000 muslimer i Norge, men beregninger Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort tyder på at tallet er rundt 200.000. 

– Jeg kan ikke skjønne at Pew sine tall kan være riktige. De benytter seg oftest av data fra før 2010. Disse er eldre og langt mindre solide enn de vi bruker i vår siste undersøkelse, sier seniorforsker Lars Østby i SSB til Vårt Land.

Han mener Pew med sitt høye utgangspunkt derfor kommer med et altfor høyt anslag når de sier det vil være nær en million muslimer i Norge i 2050.

Forskningsdirektør Conrad Hacket i Pew vedgår at deres tall er i høyeste laget sammenlignet med SSB sine, noe han bare delvis kan forklare, skriver avisen.

– Gullstandarden for vårt mål på muslimske identitet er spørsmål om folketellinger om hvilke religion respondentene eventuelt identifiserer seg med. I fravær av et slikt spørsmål i Norge, antar vi at innvandrere fra et gitt land samsvarer med hvordan religiøs tilhørighet fordeler seg i landene de kommer fra, sier Hacket.

Østby påpeker mulige feilkilder her, ettersom Iran for eksempel har 98 prosent muslimer, men bare 32 prosent av de 20.500 iranske innvandrerne i Norge og deres barn regner seg som muslimer. Han understreker at det også er en lavere andel muslimer blant eritreere i Norge enn det er i Eritrea.

(©NTB)