Ytring på NRK: katolske konvertitter

 

26. november møttes de to professores emeriti Hans Fredrik Dahl (1939) og Finn-Erik Vinje (1936) til samtale – eller debatt – i NRKs søndagspost Ytring. Tema var "Katolske konvertitter". 

Hans Fredrik Dahl er professor emeritus i historie ved Universitetet i Oslo. Han var i mange år marxistisk sosialist og betegnet seg selv som ett eller annet sted på skalaen mellom ateist og agnostiker. Etter et sykdomstilfelle i 2006 konverterte Dahl til katolisismen. 

Vinje er selverklært ateist og har reagert sterkt på Dahl og andre akademikeres konvertering: – Den katolske kirke har basert sin virksomhet på helt ubevisbare påstander og  oppfatninger, hevder han. Dahl svarer:  

– Jeg tror på noe av dette, jeg håper på annet – og for det tredje så ser jeg muligheter. Jeg er en del av et kirkesamfunn som strekker seg ubrutt tilbake i to tusen år, helt til Jesus. Han har sagt at "dette er mitt legeme, dette er mitt blod", så legger jeg kjeksen i munnen – og så føler jeg meg på en måte i enhet med alt dette. Og det er meningen. 

Du kan høre hele intervjuet, som ledes av Tomm Kristiansen, HER