Boken kom – med nød og neppe

 

Lansering av «Det levende treet – Vår trosarv gjennom tidene» søndag 29. april

IMG_9866.jpg

LETTET OG SPENT: Designer Peter Bjerke i St. Olav forlag er lettet over at boken endelig er i hus, mens spent på søndagens lansering i St. Dominikus kloster på Majorstuen etter høymessen kl. 11.  

 

 

Førstkommende søndag 29. april lanseres fr. Ellert Dahls (90) debutbok, men det hele holdt på å strande ved en kai i Riga, røper St. Olav forlags designer Peter Bjerke. 

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen
 

Dominikanerbroder Ellert Dahls bok «Det levende treet – Vår trosarv gjennom tidene» lanseres i St. Dominikus kloster på Majorstuen førstkommende søndag etter høymessen. Bokens tema er den kristne åpenbaring, og utgis på St. Olav forlag i forbindelse med Dahls 90-årsdag.

– Det har vært et veldig morsomt prosjekt å arbeide med, og det må sies: Ikke alle bøker er like spennende å arbeide med fra begynnelse til slutt. Dessuten har vi hele tiden sagt til hverandre at «dette blir en klassiker» – en slik erkjennelse hjelper også på motivasjonen, sier forlagets erfarne grafiske medarbeider Peter Bjerke. 

I et intervju med katolsk.no sier fr. Dahl selv om sin motivasjon for å skrive boken: «Vi lever i et kristent samfunn, i et kristent land, men kunnskapen om kristendommen er iferd med å forvitre. Det er mitt hovedanliggende: Mitt håp er at denne boken kan bidra til at flere forstår hva kristendommen er, hva den har betydd – og betyr! –  for land og mennesker.» Bjerke mener at fr. Dahl med iherdig innsats og stor kunnskap har lykkes med sitt prosjekt: 

– Fr. Dahl skriver med visdom, teksten er lett å lese og manus er preget av godt humør og humor: Han trekker opp de store og lange linjer for kristendommen – og har forfattet, mener jeg, en frisk innføring i det kristne budskap. 

 

IMG_20180426_143340.jpgHoldt på å strande

Et så stort og krevende prosjekt blir liksom ikke bok før det også inkluderer sin andel av dramatikk – og med «Det levende treet – Vår trosarv gjennom tidene» holdt det på å gå riktig galt, kan Bjerke berette. 

– Vi har lagt ned veldig mye arbeid i denne boken – ikke minst for å skaffe til veie fr. Dahls utvalg av bilder. Manus må bearbeides, korrektur skal leses, design må utføres, og det hele på altfor kort tid, alltid, naturligvis. Denne gangen hadde vi dessuten få tidsbuffere og kom til å få boken inn fra trykkeri svært kort tid før lansering. Så alt måtte klaffe – du kan jo si at det er litt pinlig å lansere en bok uten at boken selv er tilstede ... . 

Forlaget trykker bøkene i Latvia – og ikke uten grunn: Det blir som regel et godt resultat og bøkene tar seg oftest trygt hjem til Oslo over sjø og land. Men ikke denne gang. 

– Fra trykkeriet blir pallene med bøker kjørt ned til kaien i Riga, derfra tas de med trailer på båt og landeveien via Sverige til Norge. Det har våre samarbeidspartnere naturligvis gjort 1000-vis av ganger før, så dette kan de. Av én eller annen grunn glemte de denne gang våre to paller med bøker, som ble stående igjen i nattens mulm og mørke på Rigas skumle kai. Sånt går ikke nødvendigvis bra, sier Bjerke. 

Heldigvis fikk forlagets kontakt i Riga ferten av ugler i mosen og sjekket én gang til om pallene var ombord i trailerne. Det var de ikke – og leteaksjonen begynte. Etter noe tid ble pallene funnet og prompte satt på første bil til Norge. Nå er både paller og bøker sikkert forvart i biskopens kjeller i Akersveien 5, der befinner de seg trygt og vel.

– Igår kom bøkene endelig i hus, og vi kunne puste lettet ut. Vi er så å si klar for lansering: Nå i ettermiddag kjører jeg personlig et utvalg bøker opp til St. Dominikus, sier Bjerke. Fra nå av er det hands on!

 

Lanseringsprogrammet

Boken lanseres i St. Dominikus kloster på Majorstuen. Det hele begynner etter høymessen kl. 11.

– Alle er velkommen til å feire messe sammen med oss, deretter går vi over i klosteret, der lanseringen skal skje, forteller Bjerke. 

Det blir mottagelse med enkel servering. Fr. Dahl vil bli overrakt boken og Tabula Gratulatoria i forbindelse med 90-årsdagen. Deretter arrangeres en kort samtale om boken mellom fr. Dahl og sr. Anne Bente Hadland.  Alle som kommer, vil kunne kjøpe boken til lanseringspris. Kanskje blir den også signert av den gode frater. Boken vil deretter komme for salg i St. Olav bokhandel, både i Akersveien og på nett. 

– Jeg gleder meg veldig til lanseringen. Én ting er at prosjektet da formelt er over, én annen ting – og den er mye viktigere – er at det er godt å se hvor mange fr. Dahl har fått med seg i og med arbeidet på boken. Nå får på en måte alle lønn for strevet. Dessuten: Denne boken kommer ikke bare til å glede oss som har arbeidet med den, den kommer til å bety mye for mange – og det i lang, lang tid fremover: Dette ser ut til å bli en  klassiker, sier Peter Bjerke i St. Olav forlag. 

 

Les og se mer

 

IMG_9519 2.jpg

FRATERENS OPPDRAG: – Vi lever i et kristent samfunn, i et kristent land, men kunnskapen om kristendommen er iferd med å forvitre. Det er mitt hovedanliggende, sier frater Ellert Dahl om motivasjonen til å skrive boken «Det levende treet – Vår trosarv gjennom tidene».  Les hele intervjuet med fr. Dahl: Fr. Ellert Dahl: Ny bok om den kristne åpenbaring. Se  også video: Fr. Ellert Dahl forteller om sin bok "Det levende treet"

 

  

cover.jpgOm boken

 • Bok: «Det levende treet – Vår trosarv gjennom tidene»
 • Forfatter: Fr. Ellert Dahl
 • Forlag: St. Olav forlag
 • Lansering: 29. april 2018.
 • Kjøp: Boken kan kjøpes i St. Olav bokhandels nettbutikk eller i bokhandelen, Akersveien 14, Oslo

 

Om fr. Ellert Dahl

 • Født 13.6.1928 i London
 • Kunsthistoriker, gjestepater
 • Trådte inn i dominikanerordenen i 1954
 • Presteviet St. Dominikus kirke 28. august 1960
 • Sogneprest for St. Torfinns menighet i Hamar til 27. februar 2000, og samtidig sogneprest for Mariamenigheten i Lillehammer
 • Generalvikar for Oslo Katolske Bispedømme fra 1. september 2000 til september 2003
 • Du finner en komplett biografi HER.