Feirer katolsk messe i Lund domkirke

tb7d0acd.jpg

PAVEN OG KUNGEN: Pave Frans, dronning Silvia og kong Carl Gustaf forlater Lund domkirke etter den økumeniske gudstjenesten mandag 31. oktober 2016. Foto: TT News Agency/Bjorn Lindgren/via REUTERS

 

I den praktfulle middelalderkatedralen i Lund, Sverige, skal det feires katolsk messe for første gang siden reformasjonen.

 

Tekst: Philippa Hitchen / Vaticannews.va
 

Sogneprestene i den nå protestantiske katedralen og den katolske menigheten St. Thomas kunne tirsdag fortelle av initiativet kommer som en følge av pave Frans’ historiske besøk til Lund i oktober 2016. Da markerte paven og Den svenska kyrkan reformasjonens 500-årsdag. 

Siden paven og lederne Det Lutherske Verdensforbund (LVF) stod sammen i den svenske katedralen og bad om tilgivelse og forpliktet seg til et tettere åndelig og praktisk samarbeid, har katolikker og lutheranere i Lund møttes regelmessig i hverandres kirker for økumenisk aftensgudstjeneste og bønn (vesper).

 

Styrke katolsk-luthersk samarbeid

Primus motor for dette månedlige evenementet er Lena Sjöstrand, prest i Lund domkirke. Hun sier at pavens besøk til Lund og den nærliggende byen Malmö «beveget så mange mennesker». – Folk er glade for at vi følger opp det initiativ som paven tok, slik at det ikke blir en engangshendelse, men snarere en konkret måte å styrke fellesskapet mellom de to kristne trossamfunnene på over tid.

Til høsten kommer den katolske St. Thomas-kirken i Lund til å stenge på grunn av store restaureringsarbeider og Lund domkirke åpner da sine dører for katolsk messe på søndager. Den første katolske messe siden reformasjonen kommer til å bli feiret der 21. oktober. Det vil fortsette helt frem til at St. Thomas-kirken igjen åpner til våren 2019.

 

Fra konflikt til fellesskap

Initiativtagerne til samarbeidet poengterer at utviklingen også er et uttrykk for den ånd som dokumentet «From Conflict to Communion» ble skrevet med i 2013. Dokumentet konsentrerte seg om de frukter den økumeniske dialogen har båret siden Det annet vatikankonsil.

Den eldgamle katedralen i Lund strekker sin historie tilbake til 1000-tallet. Den var opprinnelig dedisert St. Laurentius og Jomfru Maria og var regionens kirkelige sentrum i middelalderen. Katedralen er ett av de fineste eksemplene på romansk arkitektur i Europa og tiltrekker seg flere hundre tusen besøkende hvert år.

 

tb7cfda4.jpg

ØKUMENISK BØNN: Pave Frans feirer økumenisk gudstjeneste i Lund domkirke sammen med lutherske geistlige i anledning 500-årsmarkeringen for reformasjonen. Foto: TT News Agency/Jonas Ekstromer/via REUTERS 

 
Felles vandring

I 2016, under domkirkens strenge stenhvelvinger, talte pave Frans og de lutherske kirkelederne om deres «felles vandring mot forsoningt». De signerte også en felles uttalelse som gjentok forpliktelsen mellom katolikker og lutheranerne til å samarbeide tettere for å «fjerne de gjenstående hindrene for kristen enhet».

Uttalelsen oppfordrer menigheter og kristne fellesskap til å«være modige og kreative, fylt av glede og håp, i deres felles innsats overfor naboer i nødt». Dette siste økumeniske initiativet er nok et viktig bidrag i arbeidet for å virkeliggjøre det historiske møtets intensjoner.

 

Les mer