Sommerens beste boktips

 

Se sommerens boktips fra St. Olav bokhandel

 

 

– En kollega av meg sa engang at du får nøttehjerne av å arbeide i bokhandel. Du spretter liksom fra oppgave til oppgave uten å kunne stoppe opp og konsentrere deg, forteller Marianne Fjordholm, daglig leder i St. Olav bokhandel.

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen 

 

Til tross for begrunnelsen: Der tar både hun og han feil, med mindre de mener «nøttehjerne» i betydningen «nuts etter bøker», da. For er det noen som kan noe om katolsk litteratur, så er det nettopp trioen Marianne, Jorån og Terje i St. Olav bokhandel. Så hvem bedre til å svare på spørsmålet «hva skal vi lese i sommer når roen faller over oss?» enn nettopp disse?

 

Arbeider i en godtepose

Sommertid er virkelig lik lesetid, iallfall for litteratur-nutsene i Akersveien 14.

– Ja, spesielt for oss, vil jeg si. Da har vi tid, tid til å fordype oss litt mer i all den gode litteraturen vi omgir oss med til daglig, sier Marianne.

Jorån Heggtveit deler den betraktningen:

– Med fri fra hverdagens tjas og mas kommer også en etterlengtet mulighet til å lese alle de spennende bøkene vi bare ser på i arbeidshverdagen, men ikke (alltid!) leser.

Terje de Groot har en deilig, deilig, men farlig, farlig arbeidshverdag. For ham er det å arbeide i bokhandel som å være i en godtebutikk.

– Jeg går rundt og ser på hyllene og tenker «Den skulle jeg lest ­– og den og den!» Heldigvis har vi sommeren til å komme et stykke ned i godteposen.

En godtepose hvis innhold hverken gjør deg feit eller tjukk i hue, bare belest og reflektert. Her er det bare å finne noe som faller i smak, altså – og gumle ivei helt uten redsel for konsekvensene.  

 

Katolsk hengekøyekrim

Er det noen forskjell på hva folk leser på sommeren – på varme dager som dette her – og på mørkere høst- og vinterdager, spør vi til lyden av viften som kjøler oss i turbotempo denne hete dagen i Akersveien 14.

– Vi er en spesialbokhandel, og da har vi spesielle kunder – de leser mye, hele året, sier Marianne. Etter mildt godværs-press vedgår hun likevel at de muligens selger noe mer pilegrimslitteratur og noen flere reisebøker iløpet av sommermånedene enn ellers.

– Våre kunder begynner ofte forberedelsene tidlig, så reiselitteraturen kjøper de allerede om vinteren, forklarer hun.  

Så selger vi litt mer krim, slik som G.K. Chestertons bøker med Fader Brown, legger Terje til:

– Det er katolsk hengekøyelitteratur for late lesesommerdager.  

– Vi har også en del pilegrimer innom på sommeren. De kjøper gjerne billedlitteratur om pilegrimsleden via Gamle Aker kirke og opp til Nidaros, sier Jorån.

 

Ingen døgnfluer i hyllene

Nå har det vært sommer et par uker allerede, iallfall syd i landet. Det betyr at sommerlesningen vel har begynt for mange, om enn ikke ferielesningen.

Hva topper salgslistene deres akkurat nå?

– Pater Ellert Dahls «Det levende treet». Det er en salgssuksess, konstaterer Marianne og Jorån i kontant kor.

– Pater Dahl kjenner mange gjennom et langt liv, og han når bredt ut: Mange kunst- og kulturinteresserte har lyttet til hans foredrag – og vil ha mer, nå mellom to permer. Ikke minst er det mange som vil fordype seg i katolisismen, og forstå dens helhet, da er dette boken.

­– «Det levende treet» er dessuten visuelt tiltalende. Det er en nydelig bok, som også passer å gi i gave. Forlaget har gjort en stor innsats, berømmer Terje medarbeiderne i St. Olav forlag.

Én av fordelene ved å drive katolsk spesialbokhandel er at bokkatalogen, arkivet eller klassikersamlingen, om du vil, betyr mer enn det som kommer akkurat her og nå og blir viet oppmerksomhet i den kulørte dags- eller ukepresse.

– Våre bøker er alltid aktuelle. De går ikke ut på dato, så de selger mer jevnt og trutt enn masse på kort tid. Vi holder oss ikke med døgnfluer, påpeker Terje.

 

De beste sommerleseminnene

Når man leser så mye som disse tre – og har gjort det en god stund – så kan det være spennende å høre hva som er deres aller beste sommerbok-minne: Hva er det som har festet seg av alle de 1000-vis av ord som har passert netthinnen under blå himmel og tindrende sol. Og hvorfor har akkurat disse litterære øyeblikkene blitt et kjært minne?

– Mitt beste minne fra sommerlesning er den spanske forfatteren Ildefonso Falcones’ «Havets katedral». Jeg husker det så godt, for jeg var tre uker alene i Roma, forteller Marianne.

Det var rundt 40 grader i skyggen, og hun lå under en stor vifte og leste om gutten som var med på å bygge en katedral i Barcelona.

– Når jeg kjenner varmen her, så husker jeg godt hvordan det var å svette seg gjennom en Roma-sommer. Jeg lå på et kjølig, hvitt laken og leste om Arnau som følte at han var med på noe som var stort, mye større enn ham selv.

Det var så varmt at hun knapt orket noe annet enn å ligge stille og lese; Marianne hadde tid til å leve seg inn i litteraturen – og minnet ble sterkt.  

– Sommer for meg er å sitte i skyggen med en deilig stabel uleste bøker foran meg. Da kan sommeren og ferien begynne. Én av bøkene som har ligget slik i stabelen, er Roma-boken («Roma – Kunsten, arkitekturen, historien») til kunsthistorikerne Kirsti Gulowsen og Olaf Steen. Det er den beste boken om Roma, mener jeg: Den har med seg den historiske bakgrunnen, og den er ordnet topografisk, slik at de tingene som ligger i nærheten av hverandre, også er samlet på samme sted i boken. Det gjør den lett å bruke som guide.

Terje holder seg til krimgenren, og trekker frem Ken Folletts «The Pillars of the Earth» som sitt sommerleseminne med høyest huskefaktor:

– Det var – og er – en fantastisk bok, som jeg leste en sommer. «The Pillars of the Earth» handler også om katedralbygging. Jeg er interessert i kirkehistorie og arkitektur, så tema gav gjenklang. Dessuten gjør måten han skriver på, handlingen veldig levende. Boken er en familiesaga som følger Tom Builder og hans nærmeste i 1100-tallets kaotiske og voldelige England. Den er langt på vei historisk korrekt, så man kan faktisk lære en del av den, sier han.

 

Den absolutte katolske sommerbok

Vi utfordrer trioen på om de kan bli enig om én katolsk sommerbok-favoritt, det vil si én bok som enhver «god katolikk» burde sette av én eller annen sommer til å komme seg gjennom. Til vår skuffelse tar det ikke lang tid før svaret lanseres:

«Innføring i kristendommen» av pave emeritus Benedikt XVI, også kjent som den eminente teolog Joseph Ratzinger, svarer Marianne på gruppens vegne.  

– Det er jo liksom sjefen sjøl som har skrevet den, da. Teologen med stor T. Grunnverket, sånn er det, liksom, mener Terje.

– Jeg slutter meg til, sier Jorån.

Det er rett og slett kristendommen mellom to permer. Og det kan man gjerne sette av en sommer til, eller hva?

 

Få med deg St. Olav bokhandels boktips for sommeren 2018

IMG_0102.jpg

DETTE SKAL DE LESE:  Terje (f.v.):  «Jakten på Olav den hellige» av Øystein Morten . Marianne: «Jeg har levd i dette landet i tusen år» av Kristin Brandtsegg Johansen . Jorån: «Jerusalems murer» av p. Aage Hauken . 

 

Trioen i St. Olav bokhandel har valgt ut sine favoritter for sommeren 2018, altså de bøkene som de ikke har rukket å lese ennå, men vil sette av tid til denne sommeren. Det er også deres tips til sine kunder – og katolsk.no’s lesere:

 

org_Jeg har levd i dette landet i tusen år_HOY.jpg 

Marianne Fjordholm: «Jeg har levd i dette landet i tusen år» av Kristin Brandtsegg Johansen

– Det ser ut til at boken gir en slags oppsummering av Sigrid Undsets forfatterskap, så å lese hennes bok blir en oppfriskning av litteratur som jeg setter stor pris på. Det jeg har lest allerede, gjør at jeg får lyst til å lese bøkene enda en gang, men boken kan også fungere som en introduksjon til å lese Undset for første gang. Det kan altså være til inspirasjon. Forfatteren har sittet i Undsets hjem, lest nobelprisvinnerens bøker, og lett etter en fellesnevner i hennes rikholdige forfatterskap. Det virker som om hun fant den ... .

 

340.jpg

 

Jorån Heggtveit: «Jerusalems murer» av p. Aage Hauken 

– Boken har undertittel «Streiftog i Midt-østen». Jeg har reist en del dernede, og vet at Hauken er en meget kunnskapsrik mann. Jeg vil gjerne lære mer, også om alle de stedene jeg ikke har vært ennå, men kan tenke meg å dra. Dog kanskje ikke denne sommeren.

 

 

9788243008397.jpg

 

Terje de Groot: «Jakten på Olav den hellige» av Øystein Morten

– Det er en bok som jeg har hatt lyst til å lese i flere år alt. Jeg har alltid vært interessert i Olav den hellige, både historisk og kirkelig. Om sommeren har vi Olsok, så det passer godt å forberede seg til den høytiden ved å lese «Jakten på Olav den hellige», som dessuten fikk velig gode kritikker. Den handler også om datering av Olav-relikvien som vi har i vår egen domkirke rett nedi veien. Det vil jeg også lese og lære mer om.

 

 

St. Olav bokhandel har også sommerlektyre for barn, noe de tre ikke har planer om å lese selv denne sommeren, men som de gjerne anbefaler:

  • For de minste: «Kart», én lesebok med mange bilder og én arbeidsbok «Kart for tegnere og oppdagere».
  • For de litt større: «Den utrolig (u)nyttige guiden til Roma» og «Den utrolig (u)nyttige guiden til Paris»
  • For dem som er enda litt større: «Legenden om Narnia»