St. Olav kirkeblad: Kvalitet som ikke koster

 

Les hele St. Olav kirkeblad på nett, eller tegn gratis abonnement på bladet i papirutgave.  

 

  

St. Olav kirkeblad er trykket. Spente redaktører venter nå på at bladene skal adresseres, frankeres og transporteres til deres oppdragsgivere: abonnentene!

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Redaktørene Hans Rossiné og Nils Heyerdahl har svettet mye i det siste. Ikke bare på grunn av høy sommertemperatur i Akersveien 5, men også på grunn av intens innsats med kommende nummer av St. Olav kirkeblad.

Det er lagt mye tid og krefter ned i dette bladet for at leserne skal få noe igjen for å bruke av sin tid på det, bekrefter de to blide bladfykene.

Hva koster det egentlig å abonnere på St. Olav kirkeblad?

– Mange tror at jeg spøker når jeg sier at det er gratis, men det er altså ingen spøk. Du får hele 84 sider med gode tekster og storslagne bilder for absolutt ingenting. Det eneste du behøver å gjøre er å ta kontakt og tegne et abonnement. Det enkleste er å følge denne lenken, sier Nils Heyerdahl.

 

Bredde og dybde og høyde

Hvis dette nummerets innholdsfortegnelse holder hva den lover, skal man besitte i særklasse høye krav til bredde, dybde og høyde for ikke å finne en hel del av interesse: Intervju med ballerina Klara Mårtensson, dobbeltdoktor Mette Nygård, jesuittprest Thomas Idergard og en arameisk familie, artikler om astronomisk uforstand, alterskapet i Røst kirke, Petter Moens dagbok og klosteret i Tyniec – i tillegg kommer kommentarer og bokomtaler, for eksempel av fr. Ellert Dahls «Det levende treet – Vår trosarv gjennom tidene».  

Hva vil redaktørene trekke frem i dette nummeret?

– Det er vanskelig å velge, for det er virkelig mye godt stoff her. Men vi har for eksempel en stor artikkel om en svært aktuell helgen, Den hellige Therese av Lisieux, skrevet av p.Kjell Arild Pollestad. Likeså en artikkel om hennes foreldre, skrevet av p. Hallvard Hole. Jeg vil også gjerne vise til dette nummerets utgave av serien «De kom og ble» av Elisabeth Solberg. Her møter vi i en arameisk familie fra Irak. De var gjennom brutale ting før de endelig kom til Norge. I vårt land har de funnet trygghet. Familien forteller om sine opplevelser, naturligvis, og om hva deres katolske tro har betydd – og fortsatt betyr – for dem. En fjerde lesverdig artikkel er intervjuet med den svenske jesuittpateren Thomas Idergard. Han er tidligere topp-politiker i Sverige, men i samtale med Hans Rossiné reflekterer han over religionens stilling i et sekulært samfunn, slik som Norge og Sverige. Og over hvordan religionsfrihet er en fundamental verdi i våre sekulariserte samfunn, sier Heyerdahl.

Hans Rossiné er enig med sin redaktørkollega Heyerdahl, og synes at det er vanskelig å trekke frem en bestemt sak.

– Først og fremst er det stor variasjon i dette nummeret: fra et godt innblikk i St. Magnus menighet i Lillestrøm med pater Janusz og artiklene til sr. Hanne-Maria Berentzen, mgr. Fredrik Hansen og Ewa Bivand og til Kim Larsens artikkel om vin, samt et sprekt intervju med Mette Nygård som i en alder av 83 år tar doktorgraden i teologi, svarer Rossiné.

 

Sprek forside

Forsiden av dette nummeret prydes av en ung, vakker ballerina fra Den norske opera & ballett.

Hva har hun der å gjøre?

– Bildet er av Klara Mårtensson, ung og lovende ballerina i Nasjonalballetten. Hun er katolikk fra Göteborg og snakker blant annet om sin tro. Intervjuer er en annen ung katolikk, Kristine Berg, og dette er startskuddet til en serie hvor vi snakker med unge katolikker om tro, utfordringer, karriere og det å leve med troen i et sekulært samfunn, sier Rossiné.

Du har intervjuet Mette Nygård, en dame på 83 år, Nils. Hvorfor det?

– Ikke fordi hun er 83 år, men fordi hun er en dame som stadig er underveis og nå har tatt doktorgraden ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, forteller Heyerdahl.

Mette Nygård har hatt et uvanlig liv; hun har vært nonne i Irland, psykiater i Norge og skjønn- og faglitterær forfatter. Doktoravhandlingen tar for seg Den katolske kirkes forhold til jødene før og etter Det annet vatikankonsil. Nygård mener at konsilet var et vendepunkt i Kirkens holdning til jødene.

Men hun har gjort så mye mer enn å skrive om dette viktige tema!

– Ja, du verden –  selv sier hun at når hun har holdt på lenge nok med noe, så begynner hun å kjede seg – da må hun forsøke noe nytt. Den egenskapen har hun beholdt helt opp i moden alder, forteller Heyerdahl.

 

Gratis abonnement

Det koster ingenting å abonnere på St. Olav kirkeblad, som kommer ut med fire voluminøse nummer per år, forteller redaktørene.

Og alt dette kan man få gratis tilsendt. Er det noe å vente på?

– Det er blitt 84 sider med variert og spennende lesestoff. Jeg vil også fremheve designet og gode bilder. Abonnementet er gratis og for alle som ønsker det, men man må si fra for å få det tilsendt. Det kan man gjøre ved å ringe oss på telefon 23 21 94 21, sende e-post til abonnement@katolsk.no, eller aller enklest: Følge denne lenken på katolsk.no, sier Rossiné.

 

Få St. Olav kirkeblad gratis i postkassen