Vatikanet: En saligkåring, klart for flere nye salige

Vatikanet, 8. november 2018 (KI/KAP/Zenit/Sala Stampa) – I går ettermiddag den 7. november 2018 mottok pave Frans kardinal Giovanni Angelo Becciu, prefekt for Helligkåringskongregasjonen, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere et dekret som anerkjenner de heroiske dydene til og stadfester kulten fra uminnelige tider («ekvivalent» saligkåring) for:

 • Den salige Mikael Giedrojć, litauisk legbror i augustinerordenen, født rundt år 1420 i Giedrojce i Litauen, død den 4. mai 1485 i Kraków i Polen.

I samme audiens ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere i alt femten dekreter. To dekreter godkjenner mirakler på forbønn av to ærverdige, noe som åpner veien for en snarlig saligkåring. Det gjelder:

 • Den ærverdige Hedvig Carboni (it: Edvige) (bildet), italiensk legkvinne, født den 2. mai 1880 i Pozzomaggiore på Sardinia i Italia, død den 17. februar 1952 i Roma, ærverdig den mai 2017.
 • Den ærverdige Benedikta Bianchi Porro (it: Benedetta), italiensk legkvinne, født den 8. august 1936 i Dovadola i Emilia Romagna i Italia, død den 23. januar 1964 i Sirmione del Garda i Lombardia i Italia. Ærverdig den desember 1993.

Tre dekreter anerkjenner martyriet til i alt elleve personer som ble drept «av hat til troen» (in odium fidei), noe som gir dem tittelen Venerabilis («Ærverdige») og kan lede til en snarlig saligkåring. Dette gjelder:

 • Guds tjener Angelus Cuartas Cristóbal og åtte ledsagere, studenter i seminaret i Oviedo i Spania, drept av hat til troen mellom 1934 og 1937 i Oviedo i Asturias i
 • Guds tjener Marianus Mullerat i Soldevila (sp: Mariano: kat: Marià), spansk legmann og familiefar, født den 24. mars 1897 i Santa Coloma de Queralt i Catalonia i Spania, drept av hat til troen den 13. august 1936 i El Pla nær Arbeca i Catalonia i Spania.
 • Guds tjener James Alfred Miller, amerikansk legbror i instituttet «Brødre av de kristne skoler» (De la Salle-brødre, Fratres Scholarum Christianarum - FSC), født den 21. september 1944 i Stevens Point i Wisconsin i USA, drept av hat til troen den 13. februar 1982 i Huehuetenango i Guatemala.

I tillegg har ti personer fått sine «heroiske dyder» anerkjent og blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

 • Guds tjener Johannes Jacono (it: Giovanni), italiensk titularerkebiskop av Mocisso og tidligere biskop av Caltanisetta på Sicilia, født den 14. mars 1873 i Ragusa på Sicilia i Italia, død den 25. mai 1957 samme sted.
 • Guds tjener Alfred Maria Obviar (Alfredo), filippinsk, første biskop av Lucena i Quezon på Calabarzon og grunnlegger av kongregasjonen «Misjonskateketer av den hellige Teresa av Jesusbarnet», født den 29. august 1889 i Lipa i Batangas på Luzon i Filippinene, død den 1. oktober 1978 i Lucena på Filippinene.
 • Guds tjener Johannes Ciresola (it: Giovanni), italiensk sekularprest, grunnlegger av kongregasjonen «Fattige tjenerinner av Det dyrebare blod – Cenaculum av nestekjærligheten» (Povere Ancelle del Preziosissimo SangueCenacolo della Carità), født den 30. mai 1902 i Quaderni di Villafranca i Verona i Italia, død den 13. april 1987 i Quinto di Valpantena i Verona i Italia.
 • Guds tjener Aloisius Bosio (it: Luigi), italiensk sekularprest, født den 10. april 1909 i Avesa i Veneto i Italia, død den 27. januar 1994 i Verona i Italia.
 • Guds tjener Aloisius Maria Raineri (it: Luigi), italiensk barnabittprest («Regelbundne klerikere av den hellige Paulus» (Congregatio Clericorum Regularum Sancti Pauli – CRSP), født den 19. november 1895 i Torino i Italia, død den 24. november 1918 i Crespano i Veneto i Italia.
 • Guds tjenerinne Rafaela Veintemilla Villacís (ordensnavn: Rafaela av Pasjonen), ecuadoriansk grunnlegger av kongregasjonen «Augustinske Døtre av Den helligste Forløser» (Religiosas Agustinas Hijas del Santísimo Salvador – AhSS), født den 22. mars 1836 i Quito i Ecuador, død den 25. november 1918 i Lima i Peru.
 • Guds tjenerinne María Antonia Pereira y Andrade (ordensnavn: María Antonia av Jesus), spansk uskodd karmelittnonne (Ordo Sororum Discalceatarum Beatæ Mariæ Virginis de Monte Carmelo – OCD), født den 17. oktober 1700 i El Penedo i Galicia i Spania, død den 10. mars 1760 i Santiago de Compostela i Galicia i Spania.
 • Guds tjenerinne Arcángela Badosa Cuatrecasas, spansk ureformert karmelittnonne (Ordo Sororum Carmelitarum – OCarm), født den 16. juni 1878 i Sant Joan les Fonts i Catalonia i Spania, død den 27. november 1918 i Elda i Alicante i Spania.
 • Guds tjenerinne Maria Luciani (ordensnavn Maria Addolorata del Sacro Costato, «Den smertefulle Maria av Jesu hellige Side»), italiensk ordenssøster i kongregasjonen «Søstre av Jesu Kristi pasjon» (Suore della Passione di Gesù Cristo) (Congregatio Passionis Iesu Christi – CP), født den 2 mai 1990 i Montegranaro i Marche i Italia, død den 23. juli 1954 i Teramo i Abruzzo i Italia.
 • Guds tjener Ludvig Coccapani (it: Lodovico), legmann i Den sekulære fransiskanerordenen (Ordo Franciscanus Sæcularis – OFS), født den 23. juni 1849 i Calcinaia i Toscana i Italia, død den 14. november 1931 samme sted.

Kathpress / Den hellige stols pressekontor / Zenit – Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)