Boktips for julehøytiden

 

Vi gir deg gode bokopplevelser i julen 2018

sz7df201.jpg

JULENS LESERO: Etterhvert vil høytidens ro senke seg over land og verden. Da kan man finne tid til lesning og refleksjon før hverdagens plikter igjen kaller på nyåret. Foto:  REUTERS/Tony Gentile

 

To katolske bokhandlere og en magasinredaktør deler sine beste boktips for julen med oss. Marianne Fjordholm er daglig leder av St. Olav bokhandel i Oslo, Eli Åm tar seg av St. Eystein bokhandel i Trondheim, mens Nils Heyerdahl er redaktør av St. Olav kirkeblad. Det bør borge for at de både kan sin tro – og litteratur. 

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Mariannes boktips

Boken, heftet og tidsskriftet finner du i St. Olav bokhandel, Oslo. 

 
Michael W. Higgins: Hjertets tenker
0-1.jpg

Vanier droppet universitetskarrieren som doktor i filosofi og flyttet inn i et kollektiv med sterkt psykisk utviklingshemmede. I gjensidig respekt for hverandre skapte de sammen et trygt og godt hjem. Vaniers troverdighet ligger i at han sammenholder teori og praksis i spørsmålet om menneskeverd og menneskelig svakhet.

 
 

 

Vårt Land forlag: «Hellig jul» 
9788242962058.jpg

Det er morsomt at juleheftetrasdisjonen er tatt opp igjen. Detter er det eneste juleheftet som er tuftet på det religiøse. «Hellig jul» er en oppfordring, en gledesfylt protest mot forflatning og avfortrylling, en oppfordring til å se. Dette blir den perfekte sengelektyren julekveld og julemorgen!

 
 
 
SEGLforside600.jpg
St. Olav forlag: «SEGL 2018» 

Tidsskriftet er sprekkfullt av artikler som kan nytes i julen og ellers gjennom hele året. Med temaet «kristne» vil tidsskriftet belyse noen konkrete dimensjoner ved det å være kristen i sin alminnelighet – å være kristen, «rett og slett». Uttrykket dekker også et viktig aspekt ved ordet«katolsk»: en helt vanlig kristendom som fremholder og praktiserer det som har vært trodd overalt, til alle tider.

 
 

 

Elis boktips

51uGjoc86DL._SX329_BO1,204,203,200_.jpg

Bøkene finner du i St. Eystein bokhandel, Trondheim. 

 
Brant Pitre: Jesus and the Jewish Roots of Mary

Rykende ferskt fra denne spennende og produktive forfatteren som går dypt inn i Det gamle og Det nye testamentet, og viser hvordan katolsk tro og lære om Maria er grundig forankret i Bibelen. Han gjennomgår også skrifter av tidligkristne tenkere, som klart viser at dette har vært Kirkens syn på Maria fra tidenes morgen.

 
 
 

515M59nAlYL._SX309_BO1,204,203,200_.jpg

Louis de Wohl: The Quiet  Light

En spenningsroman om Thomas Aquinas, sett gjennom øynene til den engelsk ridderen Piers, som de Wohl plasserer i hans nærmeste krets fra Thomas er 12 år og frem til hans død. Dette er en historisk roman av topp kvalitet som fester seg i hukommelsen. Herlig å vite at det finnes mange flere helgenromaner av samme forfatter!

 

 

  

Thérèse av Lisieux: En sjels historie
VisBildeServlet.jpg

Min favorittbok på norsk denne høsten! Barsk fromhet i søt innpakning, noen lar seg skremme av det blondeaktige 1800-tallsspråket. Et høydepunkt er pilegrimsreisen som ender med audiens hos paven, der den knelende 15-årige Thérèse gjør skandale ved å klamre seg til pavens knær, og må bæres ut! Hun ville bli helgen, og ble det!

 

 

 

 

Nils' boktips

 
Tore Skeie: Hvitekrist Hvitekrist_productimage.jpg

Ingen har satt varigere spor etter seg i Norge enn Olav den hellige. Tore Skeie: Hvitekrist (Gyldendal) er neppe den siste boken som blir skrevet om ham. Forfatteren er ikke bare en solid historiker, men også en medrivende historieforteller, som drar oss med inn en fascinerende tid og skildrer helgenkongens eksepsjonelle og dramatisk liv.

 
 
 
Peter Norman Waage: André Bjerke. I kampens glede
9788203363337.jpg

Peter Norman Waage: André Bjerke. I kampens glede (Aschehoug) er en velskrevet  biografi om en særpreget kulturprofil: lyriker, kriminalforfatter, språkaktivist, humorist, samfunnsdebattant, sjakkspiller m.m. Bjerke hevdet bl.a. at det åndelige er en realitet og at mennesket er mer enn materie, og skilte seg dermed klart fra tidens dominerende kulturradikalere.

 

 
 
Vigmostad Bjørke: «Det lyser i stille grender»
0.jpg

Hvorfor en bok, hvorfor ikke et julehefte av varig verdi? «Det lyser i stille grender», (Vigmostad Bjørke, red. Håvard Mossige) skiller seg ut fra sjangeren. Her er samlet et nennsomt utvalg av pionerfotografen Anders B. Wilses bilder fra våre oldeforeldres Norge. Gripende og tankevekkende glimt av sorg og glede og et annet slags liv på begynnelsen av 1900-tallet. Også bilder kan leses.

 
 
 

Finn ut mer!