Vatikanet: Klart for en ny salig og elleve ærverdige

Vatikanet, 22.12.2018 (KI/KAP/Sala Stampa) – Fredag ettermiddag den 21. desember 2018 mottok pave Frans Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Giovanni Angelo Becciu, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere i alt tolv nye dekreter:

Ett dekret anerkjenner martyriet til en person som ble drept «av hat til troen» (in odium fidei), noe som gir ham tittelen Venerabilis («Ærverdig») og kan lede til snarlig saligkåring. Dette gjelder:

 • Guds tjener Richard Henkes (bildet), palottinerpater (Societas Apostolatus Catholici – SAC), født den 26. mai 1900 i Ruppach i Tyskland, drept den 22. februar 1945 i konsentrasjonsleiren Dachau i Tyskland.

I tillegg har elleve personer fått sine «heroiske dyder» anerkjent og blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

 • Guds tjener Johannes Pietraszko (pl: Jan), titularbiskop av Torreblanda og hjelpebiskop i Kraków i Polen, født den 7. august 1911 i Buczkowice, da Butschkowitz i Østerrike, fra 1918 i Polen, død den 2. mars 1988 i Kraków i Polen.
 • Guds tjener Josef Codicè (it: Giuseppe), sekularprest og grunnlegger av Pia Unione delle Suore della Visitazione della Vergine Immacolata, født den 3. mars 1838 i Budrio i Italia, død den 21. januar 1915 i Vedrana i Italia.
 • Guds tjener Augustin Johannes Ukken, syro-malabarisk prest og grunnlegger av kongregasjonen «Søstre av nestekjærligheten» (CSC), født den 19. desember 1880 i Parappur i India, død den 13. oktober 1956 i Chowannur i India.
 • Guds tjener Dorotheus Hernández Vera (sp: Doroteo), sekularprest og grunnlegger av sekularinstituttet Cruzada Evangelica, født den 28. mars 1901 i Matute de Almázan i Spania, død den 6. november 1991 i Madrid i Spania.
 • Guds tjener Josef Jakob Fordon (pl: Józef Jakub), ordensnavn Melkior (pl: Melchior), prest OFMConv, født den 5. august 1862 i Grodno (ru: Гродно) (1795-1919 russisk) (pl: Grodno (1919-1939 polsk) (hvr: Гродна, Hrodna) (nå i Hviterussland), død den 27. februar 1927 samme sted.
 • Guds tjener Arcangelo Biasi (ordensnavn: Girolamo Maria), prest OFMConv, født den 7. desember 1897 i Sfruz (ty: Sfrutz), da i Østerrike, nå i Italia, død den 20. juni 1929 i Camposampiero i Italia.
 • Guds tjener Mikael Zavala López (sp: Miguel), prest OSA, født den 12. november 1867 i Rancho Nuevo de Santa Clara i Mexico, død den 4. april 1947 i Yuriria i Mexico.
 • Guds tjenerinne Antonietta Giugliano, grunnlegger av kongregasjonen Povere Ancelle di Cristo Re, født den 11. juli 1909 i New York i USA, død den 8. juni 1960 i Portici i Italia.
 • Guds tjenerinne Angela Maria Boidi (ordensnavn: Leonarda di Gesù Crocifisso), nonne i kongregasjonen Suore della Passione di Gesù Cristo, født den 10. juli 1908 i Quargnento i Italia, død den 22. oktober 1953 i Alessandria i Italia.
 • Guds tjenerinne Filomena D’Urso (ordensnavn: Ambrogina di San Carlo), ordenssøster i Congregazione del Patrocinio di San Giuseppe, født den 1. januar 1909 i Maranola i Italia, død den 26. mars 1954 i Firenze i Italia.
 • Guds tjener Carlo Tancredi Falletti Di Barolo, legmann og medgrunnlegger av kongregasjonen Suore di Sant’Anna, født den 26. oktober 1782 i Torino i Italia, død den 4. september 1838 i Chiari i Italia.

Kathpress / Sala Stampa / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)