Biskopen til Verdensungdomsdagene

 

Følg dekning av Verdensungdomsdagene på vår Facebook-side! 

IMG_1889.jpeg

KATEKESE I PANAMA: Biskop Bernt I. Eidsvig gleder seg stort til sin Panama-reise. – Det er alltid veldig oppmuntrende å møte katolsk norsk ungdom – og disse er jo i tillegg pilegrimer, sier biskopen av Oslo før avreise.  

 

Tirsdag 15. januar reiste en delegasjon på 40 norske ungdommer og prester for å delta på Verdensungdomsdagene 2019 i Costa Rica og Panama. Fredag 18. januar setter biskop Bernt I. Eidsvig selv kurs for Panama City.

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Mer enn 150 000 pilegrimer fra 135 forskjellige land har hittil registrert seg som deltagere på Verdensungdomsdagene, som ble innstiftet av Pave Johannes Paul II i 1984. Dengang ble dagene arrangert i Roma.

–  Det viktigste for meg er kontakten med den norske gruppen. Det gleder jeg meg veldig til, og det er for å møte dem at jeg drar. Det er alltid veldig oppmuntrende å møte katolsk norsk ungdom – og disse er jo i tillegg pilegrimer, sier biskopen av Oslo før avreise.  

Tema for Verdensungdomsdagene denne gangen står skrevet i evangeliet etter Lukas: «Jeg er Herrens tjenerinne. La det skje som du har sagt.» Hva betyr det?

– At mennesket bør gjøre det Gud sier, følge hans ord, og være villige til å gjøre seg til redskaper for hans vilje. Når vi gjør det, har vi det mye bedre enn om vi ikke gjør det. Og andre har det utvilsomt mye bedre, når vi gjør det. Vi trenger alle en påminnelse om dette, og i ung alder er det lettere å ta opp slikt og gjøre det til en holdning som preger hele livet, mener biskop Eidsvig.

 

Logo WYD med skrift.png

 

Katekese for unge pilegrimer

De norske pilegrimene befinner seg nå i Costa Rica i det som kalles «Days in the Dioceses», deretter går ferden videre inn i Panama og til Panama City, der det blir katekese med de nordiske biskopene og til slutt messe med pave Frans.

Hva skal biskopen gjøre i Panama City?

– Jeg har ikke sett programmet, men det blir noe katekese for de norske og de andre nordiske deltagerne. Jeg skal også være med på noen av de større messene. Hva de ellers har funnet på for meg, blir en overraskelse, avslører biskopen muntert. Katekesen blir over flere tema, men alle innenfor konferansens nevnte motto: «Jeg er Herrens tjenerinne. La det skje som du har sagt.»

Har biskopen vært med på Ungdomsdagene før?

– Bare én gang, det var i Sydney i 2008. Det var en stor opplevelse, og vår lokale prest der, p. Anthony Robbie, var nettopp på gjenvisitt i Norge. Min opplevelse er nok noe anderledes enn deltagernes. Jeg er for det første ikke 20 år lenger. Vennskap som formes i den alderen – og på den ungdommelige måten – er nok forskjellig fra det å treffe noen hundre biskoper på sin egen alder og under offisielle omstendigheter, sier biskopen, som tror ungdommene med ungdomsdagene får en unik mulighet til å forme nye, nære og varige vennskap med andre unge katolikker fra hele verden.

 

Stor religiøs inspirasjon

Verdensungdomsdagene varer i to uker, og har to deler. Én del kalles «Dagene i bispedømmet», da bor ungdommene i en menighet i et av vertslandets bispedømmer. Den andre delen er selve Verdensungdomsdagene, som holdes i Panama city. 

Hvorfor arrangerer Kirken disse Verdensungdomsdagene, biskop Eidsvig?

– Fordi det er en stor religiøs inspirasjon. Vi har alltid trodd på et fellesskap, men et felleskap på tvers av alle grenser – rase, klasser, kultur, ja, hva det enn måtte være. I Norge har vi både mangfoldige og flotte messer hver søndag, men for mange andre er dette en helt ny opplevelse.

Iløpet av Verdensungdomsdagene i Panama city vil det bli arrangert en formell åpningsseremoni med pave Frans, katekese med biskoper og kardinaler, skriftemål, korsveisandakt, messefeiring, store kulturmarkeringer, bønn – og den store avslutningsmessen med paven. Dit er det forventet flere hundre tusen unge pilegrimer.

 

 

Les mer: