Motiver fra malernes bok

 

Ny utstilling åpner 19. januar

IMG_1957.jpeg

BIBELSKE MOTIVER: Kunster Liv Benedicte Nielsen åpner ny utstilling lørdag 19. januar i Galleri Katakomben, Akersgaten 47. – Bildene som stilles ut her er blitt til over et langt liv, men hovedbildet er nytt, sier kunstneren. Nevnte hovedbildes ses i bakgrunnen. 

 

 

Kunstner og katolikk Liv Benedicte Nielsen åpner lørdag 19. januar ny separat- og salgsutstilling i Galleri Katakomben, Oslo.

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen 
 

Kombinasjonsutstillingen b ærer undertittelen «Verker og skatter» og består av bilder fra et etterhvert langt kunstnervirke. Nielsen (f. 1938) gikk på Statens håndverks- og kunstindustriskole i perioden 1955 – 1960, hun har også kunstutdannelse fra Statens Kunstakademi og Kunstakademiet i Wien, men det var ikke da eller der det begynte:

– Bildene som stilles ut her, er blitt til over et langt liv, men hovedbildet er nytt. Det er fra 2018, forteller Nielsen.

Når ordner bildene hennes i kronologi, merker man umiddelbart en tendens fra det mørke i organisk palett til det lysere, muntrere og farverike:

– Man blir kanskje lettere til sinns utover i livet, spekulerer Nielsen og forteller at hun allerede som 11-åring hadde egen kunstlærer. Da bodde hun på Gaustad sykehus, der hennes arbeidet som lege.

– Min kunstlærer kom fra Østerrike; først bare ristet hun på hodet over mine prestasjoner og sa at «dette går nok ikke». Så, hele seks år senere,  ville hun endelig sende meg til Kunstakademiet i Wien, sier Nielsen, som legger til at det finnes håp for dem som synes at veien er lang og tornefull.

 

Malerens bok

Utstillingens hovedverk er titulert «Fugler, blomster, korn og vintre». Temaet er bibelsk, slik som for så mange av Nielsens bilder.

– Jean-François Millet sa engang at «Bibelen er malerens bok». Slik har det vært for meg, forteller Nielsen. Millet fikk sin første utdannelse av katolske landsbyprester, og hele hans kunstnerskap kan ses på som en parafrase over 1. Moseboks «I ditt ansikts sved skal du ete ditt brød».

Bibelen og troen har alltid vært viktig for Nielsen, og hovedverket er inspirert av Bergprekenen og eukaristien.

– Det jeg arbeider med er komposisjon og farver. Et maleri er et maleri først og fremst, presiserer kunstneren.

De fleste maleriene som stilles ut i Galleri Katakomben inneholder bibelreferanser, men noe er også hentet fra norske folkeeventyr, slik de ble nedtegnet av Asbjørnsen og Moe. Nielsen stiller også ut grafiske arbeider. 

Liv Benedicte Nielsen er legfransiskaner og reiser jevnlig til Assisi. – Før kjørte jeg dit med egen bil, men nå tar jeg fly. Noen av motivene i bilder som stilles ut her, er derfra, forteller hun.

 

IMG_1927.jpeg

GODE HJELPERE: Hans Petter Foss (t.h.) eier og driver Bok og Media som arrangerer utstillingen i Galleri Katakomben. Kunstner Jørn Nilsen hjelper til med opphenging av bilder. Han er selv medlem av OKBs Kirkekunstkommisjon.  Kunstner Liv Benedicte Nielsen åpner utstillingen   «Verker og skatter» lørdag 19. januar 2019. 

 

IMG_1979.jpeg

Konverterte som 23-åring

Nielsen interesserte seg tidlig for troen, og 19 år gammel ble hun kjent med den kunstinteresserte pater og amatørmaler Vaneufville i St. Dominikus kloster, Oslo. Hun gikk på troskurs i tre år før hun 23 år gammel konverterte til katolisismen. Da fulgte halve familien etter, beretter hun.

– Etter dette kom mitt personlige trosengasjement bokstavelig talt inn i bildet, men: Et bilde skal først og fremst holde maleriske mål. Det er avgjørende for meg, sier Nielsen.

Hva betyr troen i din kunst?

– Troen og livet og kunsten hører sammen. Man kan ikke adskille dem, forklarer Nielsen.

Hennes nye utstilling åpner i Bok og Medias Galleri Katakomben, Akersgaten 47, lørdag 19. januar kl. 13.00 med vernissage. Den varer til 16. februar.

– Det er et veldig hyggelig samarbeid, og både kunstner Jørn Nilsen og Hans Petter Foss, som eier stedet, er gode medhjelpere, forteller kunstneren dagen før dagen.

 

Utstilling

  • Kunstner: Liv Benedicte Nielsen
  • Utdannelse: Blant annet Statens håndverks- og kunstindustriskole (1955 – 1960),  Statens Kunstakademi (1960 – 1965 og 1968 – 69) og Kunstakademiet i Wien (1956 – 57)
  • Verv: Blant annet styremedlem av Oslo katolske bispedømmes Kirkekunstkommisjon
  • Tittel: Maleri og grafikk, «Verker og skatter» fra et langt kunstnerliv
  • Sted: Galleri Katakomben, Bok og Media, Akersgaten 47, Oslo
  • Åpner: Kl. 13.00 lørdag 19. januar og varer til lørdag 16. februar
  • Åpningstider: Hverdager fra kl. 10 – 18. Lørdager: kl. 10 – 16