Paven til ungdommene i Panama: – Kirken er ikke kul, Kirken er kjærlighet

 

Åpnet Verdensungdomsdagene 2019 i Panama 

td89eb76.jpg

MØTT AV KJÆRLIGHET: Pave Frans ankommer åpningen av Verdensungdomsdagene i Panama. Ingen tvil om at det er norske pilegrimer tilstede! Foto: REUTERS/Henry Romero

  

Under innvielsesseremonien av de 34. Verdensungdomsdagene (VUD), sammen med 250 000 pilegrimer fra hele verden, delte pave Frans sitt syn på en kirke som drømmer og elsker. 

 

Tekst: Charlotta Smeds
Saken ble opprinnelig publisert på Vatican News

 

Festen begynte allerede grytidlig torsdag morgen, melder Charlotta Smeds i Vatican News. Mens solen våknet og steg opp over Panamakanalen, begynte fargerike grupper, syngende og vinkende med flagg, å vandre mot det 2,5 km lange kystbeltet Cinta Costera langs Stillehavet, der paven skulle ankomme på ettermiddagen for å innvie de 34. Verdensungdomsdagene.

  

Skytshelgen

Pave Frans oppriktige glede var tydelig da han møtte fem VUD-representanter og overvar en multikulturell forestilling som i sang og dans viste de unges glede over igjen å samles for å be og få sin tro bekreftet av paven. Skytshelgenene for årets VUD ble presentert: De hellige Oscar Romero, Martin de Porres, Rosa av Lima, Johannes Bosco, Juan Diego og, selvsagt, og, selvsagt, Johannes Paul II.

 

Ikke et heftig ungdomsevenement

Da det var de unges tur til å lytte til paven, begynte han med å si at Peter og Kirken vandrer med dem:

– Det jeg vil si til dere er, ikke vær redde, og fortsett å vandre med samme kraft og rastløshet, som evangeliets glade vitner ... og skap ikke en parallell kirke som skal være mer kul på grunn av at dere har deltatt på et heftig ungdomsevenement.

Pave Frans sa at han forsto at det ikke hadde vært lett for mange å ta seg dit, og han påminnet om at «en disippel ikke bare er en som kommer til et bestemt sted, men en som besluttsomt og uredd bestemmer seg for å ta sjanser og fortsetter å vandre. Dette er den store gleden, å fortsette og vandre,» sa paven.

 

td89f60f.jpg

FRIGJØRENDE KJÆRLIGHETSBUDSKAP: – Kjærligheten undertrykker ikke, kaster ikke bort eller tvinger til taushet – kjærligheten fornedrer ikke, den dominerer ikke, sa paven i sitt budskap til de unge pilegrimene. Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi

  

En drøm som heter Jesus

Pave Frans fortalte dem om hvordan «fellesskapet er kallet til å våge og holde en felles drøm levende ... En drøm der alle har en plass ... En drøm som heter Jesus.»

Oscar Romero, som led martyrdøden, hadde inspirert paven da han siterte en av erkebiskopen av San Salvadors prekener: «Kristendommen er ikke en samling sannheter å tro på, regler som skal følges eller forbud ... Kristendommen innebærer å forfølge drømmen som Jesus ga sitt liv for: Å elske med samme kjærlighet som Han elsket oss.

 

En meningsfull kjærlighet

Den siste delen av pavens refleksjoner med de unge samlet i Panama City på torsdagskvelden, handlet om definisjonen av kjærlighet: – Kjærligheten undertrykker ikke, kaster ikke bort eller tvinger til taushet – kjærligheten fornedrer ikke, den dominerer ikke.

– Herrens kjærlighet, sa paven, – er en daglig, diskret og respektfull kjærlighet, en kjærlighet som befrir, en kjærlighet som leger og som vekker opp. Det er den stille kjærligheten hos en utstrakt hånd klar til å tjene, et engasjement for andre, som ikke har fokus på og som hevder seg selv. Dette er den meningsfulle kjærligheten, sa paven.

Det første møtet mellom paven og de unge under VUD-dagene i Panama, endte med at paven ba sammen med ungdommene:

– Herre, lær meg å elske deg slik som du har elsket oss.