Verdensungdomsdagene: Til Panama for å fortelle

 

Verdensungdomsdagene 2019

IMG_1665.jpeg

PILEGRIM OG HISTORIEFORTELLER: OKBs Kathrine Låver skal være med den norske delegasjonen til Verdensungdomsdagene i Panama. – Å fortelle om ungdom i troen, det er viktig for meg personlig, og selvsagt også for OKB, sier hun.    

  

Tirsdag 15. januar 2019 reiser 40 norske ungdommer og fire prester for å delta på Verdensungdomsdagene i Panama. Du kan følge reisen og begivenhetene på katolsk.no’s Facebookside: www.facebook.com/katolsk.no

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen 

Logo WYD med skrift.png 

Mer enn 150 000 pilegrimer fra 135 forskjellige land har hittil registrert seg som deltagere, én av dem er Oslo katolske bispedømmes Kathrine Låver. 

Når reiser dere?  

– Tirsdag 15. januar, kl.11 med fly til New York. Der mellomlander vi før reisen tar oss videre til San José, hovedstaden i Costa Rica. Vi skal være i Costa Rica i den uken som kalles «Days in the Dioceses»; Panama er et ganske lite land, så de hadde rett og slett ikke plass til at alle delegasjonene, sier Kathrine Låver, som til daglig arbeider i OKBs kommunikasjonsavdeling.

Hun forteller at noen av nabolandene derfor har hjulpet til og invitert ungdommer til sine bispedømmer og menigheter.

– Vi skal til en menighet i bispedømmet Puntarenas, der vi skal bo og leve sammen med de lokale troende en hel uke. Noe av det viktigste – og som jeg ser mest frem til – er å bli kjent med hvordan de praktiserer troen der. Etter den innledende uken, hopper vi på en buss og kjører ned til Panama City. Det tar 12 – 14 timer, forteller Låver.

 

Deler opplevelser på Facebook 

Verdensungdomsdagene arrangeres annethvert eller tredjehvert år, og ble første gang arrangert i Roma i 1984. De ble sist gang arrangert i Kraków, Polen, i 2016.

Hvorfor skal du være med denne gangen?

– Jeg har veldig lyst til å være med for å møte katolsk ungdom fra hele verden. Vi er ikke så mange katolikker i Norge, så å treffe andre – mange – og bli kjent med hva troen betyr for dem og hvordan de praktiserer den, blir spennende. Siden det er første gang jeg blir med på Verdensungdomsdagene, blir nok inntrykkene ekstra sterke. Det gleder jeg meg til, sier Låver, og fortsetter:  

– Og så er jeg med, fordi jeg er ansatt i Oslo katolske bispedømmes kommunikasjonsavdeling. Jeg er OKBs presseansvarlige på denne reisen. Min oppgave er å fortelle dere her hjemme om hva Verdensungdomsdagene er, hvordan  de oppleves – og så skal jeg formidle hvordan troen praktiseres både av deltagerne og de lokale. Det er ett av de største arrangementene i Den katolske kirke, så det er viktig og definitivt noe vi bør dekke. Å fortelle om ungdom i troen, det er viktig for meg personlig, og selvsagt også for OKB.

 

Pilegrimer, ikke turister 

Tema for Verdensungdomsdagene denne gangen står skrevet i evangeliet etter Lukas: «Jeg er Herrens tjenerinne. La det skje som du har sagt.» Ordene minner oss på at Den salige mor er en bro som fører oss til Kristus.

Hva har du tenkt å fortelle om?

– Det er en pilegrimsreise. Jeg vil fortelle om hvordan det er å reise til så å si andre siden av jordkloden som pilegrimer, ikke turister. Vi skal møte Jesus, ikke bare se på omgivelsene. Det blir historier om hvordan troen praktiseres der, og om samholdet mellom tusenvis av unge katolikker som ber og feirer messe sammen.

Hvordan har du tenkt å gjøre det?

– Det blir en reisedagbok, en liten tekst som jeg laster opp på Facebook. Det blir masse bilder og video, så forhåpentlig vil våre følgere både se hvor flott vi har det og hva troen betyr for både lokalbefolkningen og oss som er på pilegrimsreise.

Hvor vil folk finne dine historier om og fra Panama-reisen?

– Hold øye med Facebook, der kommer jeg til å oppdatere mest. Det er en fin form for digital historiefortelling, og dessuten det beste tekniske alternativet. Jeg kan laste opp bilder og tekst og video fra overalt, bare jeg har nettdekning.

 

tb476a4f.jpg

ENTUSIASME: Deltagerne på Verdensungdomsdagene 2016 i Krakow hilser pave Frans velkommen til messen. Foto:  REUTERS / Kacper Pempel

 

Pave Frans feirer messe 

Verdensungdomsdagene varer i to uker, og har to deler. Én del kalles «Dagene i bispedømmet», da bor ungdommene i en menighet i et av vertslandets bispedømmer. Den andre delen er selve Verdensungdomsdagene, som holdes i Panama by. Iløpet av disse dagene vil det være åpningsseremoni med pave Frans, katekese, skriftemål, korsveisandakt, messefeiring, show, musikk, bønn og mye, mye mer.

Hva gleder du deg mest til?

– Jeg gleder meg mest til å oppleve så mange unge katolikker på ett sted. Jeg er spent på hvordan vi møter hverandre – vi er fremmede for hverandre, men troen binder oss likevel sammen. Vi tar med oss våre nasjonale kulturer inn i trosuttrykket, som er veldig varierende. Det blir interessant å oppleve at alle disse forskjellene møtes og forenes. Dessuten skal jeg delta på den enorme pavemessen, der flere hundre tusen unge vil være tilstede. Det blir et av høydepunktene.

Hva slags forventninger har du til turen?

– Jeg tror det kommer til å bli en stor opplevelse, med mange inntrykk og mye som skjer. Jeg er blitt fortalt at jeg kan forvente lite søvn og mye gåing, sånn er det vel å være på pilegrimsreise. Å få oppleve det hele, paven, fellesskap i troen, bli kjent med andre katolikker, besøke nye steder – det gjør det definitivt verdt det, mener Låver.

 

Les mer: