– La oss be for ofrene for menneskehandel, tvungen prostitusjon og vold

 

Denne februar måned ber pave Frans oss om å be for at ofrene for menneskehandel, tvangsprostitusjon og vold må bli tatt sjenerøst imot.

 

Verdensbønnedagen

8. februar feirer vi Verdensbønnedagen mot menneskehandel. Denne dagen er valgt spesielt til minne om Den hellige Josephine Bakhita, en sudanesisk nonne, som barn hadde den traumatiske opplevelsen av å være offer for menneskehandel.

Rundt ti år gammel, ble hun i oktober 1879 kidnappet av arabiske slavehandlere sammen med en annen jente mens hun var ute på marken og lette etter noen urter. På denne tiden blomstret slavehandelen i Afrika, og en av hennes eldre søstre var allerede tatt.

Kidnapperne brakte dem til et slavemarked, men de klarte å rømme. Imidlertid ble de tatt igjen og solgt til en annen slavehandler. Behandlingen satte spor, for eksempel var det mye hun ikke kunne huske fra sin barndom, verken foreldrene eller sitt eget navn. Men hun ble kjent som «bakhita», som betyr «den heldige», et navn hun fikk av sine kidnappere fordi hun tross alt utstrålte en egen ro og harmoni.

 

Slaveri av mennesker

Med sine bønneintensjoner denne måneden retter pave Frans oppmerksomheten mot ofrene for menneskehandel, tvangsprostitusjon og vold.

– Selv om vi prøver å ignorere det, er ikke slaveri av mennesker et fenomen som kun forekom i tidligere tider. Dette er et reelt problem, og det foregår like mye i dag, som før. Kanskje til og med mer, minner vår pave Frans oss på.

Så la oss sammen med pave Frans be for ofrene for slaveri.