Klart for to nye hellige og en ny salig

Vatikanet, 13.2.2019 (KI/Hagiography Circle/Sala Stampa) – Den 12. februar 2019 mottok pave Frans Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Giovanni Angelo Becciu, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere i alt åtte nye dekreter:

To dekreter godkjenner mirakler på forbønn av to salige, noe som åpner veien for snarlige helligkåringer. Det gjelder:

  • Den salige John Henry Newman (bildet), engelsk kardinal, grunnlegger av den hellige Filip Neris oratorium i England, født den 21. februar 1801 i London i England, død den 11. august 1890 i Edgbaston i Birmingham i West Midlands i England, saligkåret den 19. september 2010.
  • Den salige Maria Teresa Chiramel Mankidiyan, grunnlegger av Kongregasjonen av Den hellige Familie» (Holy Family Sisters – CHF), født den 26. april 1876 i Puthenchira i Thrissur i India, død den 8. juni 1926 i Kuzhikkattussery i Thrissur i India, saligkåret den 9. april 2000.

Et dekret anerkjenner martyriet til en person som ble drept «av hat til troen» (in odium fidei), noe som gir ham tittelen Venerabilis («Ærverdig») og kan lede til en snarlig saligkåring. Dette gjelder:

  • Guds tjener Viktor Emilius Moscoso Cárdenas (sp: Victor Emilio), ecuadoriansk prest SJ, født den 21. april 1846 i Cuenca i Azuay i Ecuador, drept av hat til troen (in odium fidei) den 4. mai 1897 i Riobamba i Chimborazo i Ecuador.

I tillegg har fem personer fått sine «heroiske dyder» anerkjent og blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

  • Guds tjener Josef Mindszenty (ung: József), ungarsk kardinal, erkebiskop av Esztergom og primas av Ungarn, født den 29. mars 1892 i Csehimindszent i Vas i Ungarn, død den 6. mai 1975 i Wien i Østerrike.
  • Guds tjener Johannes Baptist Zuaboni (it: Giovanni Battista), italiensk sekularprest i bispedømmet Brescia og grunnlegger av sekularinstituttet Compagnia della Sacra Famiglia, født den 24. januar 1880 i Promo di Vestone i Brescia i Italia, død den 12. desember 1939 i Brescia i Italia.
  • Guds tjener Manuel García Nieto, spansk prest SJ, født den 5. april 1894 i Macotera i Salamanca i Spania, død den 13. april 1974 i Comillas i Cantabria i Spania.
  • Guds tjenerinne Clorinda Letizia Formai (ordensnavn: Serafina), italiensk grunnlegger av kongregasjonen Suore Missionarie del Lieto Messaggio, født den 28. august 1876 i Casola in Lunigiana i Massa-Carrara i Italia, død den 1. juni 1954 i Pontremoli i Massa-Carrara i Italia.
  • Guds tjenerinne Ana Julia Duque Heckner (ordensnavn: María Berenice), kolombiansk grunnlegger av kongregasjonen Små søstre av Bebudelsen, født den 14. august 1898 i Salamina i Caldas i Colombia, død den 25. juli 1993 i Medellín i Antioquia i Colombia.

Hagiography Circle / Sala Stampa / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)